Tilanne Ukrainassa on myös Suomen kannalta "erittäin vaarallinen" – Putin viittasi puheessaan tsaarinaikaisen Venäjän rajoihin

Entinen Moskovan-suurlähettiläs Hannu Himanen ottaa kantaa Putinin kylmäävään puheeseen – mitä tulkintoja Baltian ja Suomen tulisi ottaa? 7:22
Katso Himasen kommentti sanasta sanaan tästä.

Venäjän Itä-Ukrainan separatistialueilla käynnistämä ”rauhanturvaoperaatio” on selvä merkki siitä, että Venäjä valmistautuu hyökkäykseen Ukrainan alueelle, sanoo Moskovan entinen suurlähettiläs Hannu Himanen. Himasen mukaan retoriikka, jolla Venäjän presidentti Vladimir Putin perustelee Ukrainan suvereniteetin rikkomista, on myös Suomen kannalta erittäin kylmäävää.

Ennen Itä-Ukrainan separatistialueiden tunnustamista Venäjän presidentti Vladimir Putin piti puheen, jossa totesi Ukrainan itsenäisyyden olleen bolševikkijohtaja Vladimir Leninin virhe ja perusteli tällä Ukrainan valtiollisen suvereniteetin rikkomista.

– Tapa, jolla hän kuvasi Venäjän historiaa, oli kyllä aika kylmäävää tekstiä, koska hän viittasi siinä kiistatta siihen valtiokokonaisuuteen, joka tsaarinaikana oli olemassa, sanoo Moskovan entinen suurlähettiläs Hannu Himanen MTV Uutisten haastattelussa.

– Hän sanoi myös, että jotkut maat saivat itsenäisyytensä lahjana. Oliko tämä viittaus Suomeen? Vaikeaa sanoa.

Himanen toteaa, että Suomen ja Naton väliset suhteet ovat edelleen Suomen ja Naton välinen asia, mutta tilanne on kiistatta hankala ja sotkuinen.

– Suomen kannalta erittäin vaarallinen tilanne on syntynyt.

Himanen: Taistelun vaara Ukrainassa on ilmeinen

Paitsi, että Putin tunnusti Itä-Ukrainan separatistialueiden itsenäisyyden, Venäjä solmi YYA-sopimuksen eli ystävyys-, yhteistyö- ja avunantosopimukset alueiden kanssa. Sopimusten pohjalta Venäjä ilmoitti käynnistävänsä alueilla rauhanturvaoperaation.

Himasen mukaan tämä tarkoittaa, että Putin on hylännyt paitsi Minskin sopimukset, myös diplomatian tien, ja valmistautuu selvästi hyökkäykseen Ukrainan alueelle.

– Kaikki on nyt selvää siltä osin, että Venäjän joukot voivat tunkeutua Ukrainaan tämän erikoisnäytelmän seurauksena.

Silminnäkijähavaintojen mukaan Donetskin kaupungissa on tunnuksettomia sotilasajoneuvoja. Himasen mukaan tämä vaikuttaa siltä, että Venäjän joukot ovat nyt separatistialueilla.

– Erilaisten välikohtausten ja suoranaisen taistelun vaara on kyllä ilmeinen, Himanen sanoo.

– Sitä paitsi täytyy muistaa, että Venäjällä on merkittävä määrä joukkoja Valko-Venäjällä Ukrainan pohjoisrajalla ja niistä joukoista osa on erittäin lähellä Kiovan kaupunkia.

Uutistoimisto Reutersin haltuunsaamalla videolla näkyy, kuinka venäläisjoukkoja siirtyi Donetskiin tiistaiaamuna:

Lue myös:

    Uusimmat