Näin Venäjä lisää Ukrainan sotilaallista painostusta Donbassissa – "Ne ei sieltä pääse mihinkään"

Maanpuolustuskorkeakoulun everstiluutnantti kommentoi Venäjän ja Ukrainan tilanteen käännettä – mitä Venäjän liikkeistä voi päätellä? 2:35
Mitä Venäjän liikkeistä voi päätellä? Katso videolta Simo Pesun arvio.

Käynnissä olevat tapahtumat muistuttavat tilanteesta vuosikymmenen takaa.  

Venäjän mahdollisuudet sotatoimiin laajenevat Donetskin ja Luhanskin tunnustamisen myötä. Näin arvioi everstiluutnantti Simo Pesu Maanpuolustuskorkeakoulusta.

– Se antaa mahdollisuuden ryhmittää asevoimaa Donetskin ja Luhanskin alueille, Pesu sanoo.

Pesu vertaa tunnustamista Georgian vuoden 2008 tapahtumiin. Silloin Venäjä tuki Etelä-Ossetiaa ja Abhasiaa sotatoimissa Georgiaa vastaan. Viiden päivän sodan jälkeen alueet julistautuivat itsenäisiksi ja Venäjä tunnusti ne.

Länsi on syyttänyt tapauksessa Venäjää rajojen muuttamisesta voimankäytöllä.

Nyt Venäjä voi avoimesti tuoda sotilaitaan Itä-Ukrainaan, ja Putin onkin jo ilmoittanut ”rauhanturvaajien” lähettämisestä alueille. Esimerkiksi Yhdysvallat on tyrmännyt rauhanturvaajaväitteen, ja sanonut sen olevan hölynpölyä.

Silminnäkijätietojen perusteella Donetskissa on jo liikkunut tunnuksettomia sotilasajoneuvoja ja panssarivaunuja. 

Pesu sanoo, että Venäjä on valmistautunut toimimaan.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

– Venäjä on nyt vuoden aikana harjoittanut joukkoryhmän, jonka puitteissa voi käynnistää todella laajan variaation eri mittakaavan sotilaallisia toimia, hän sanoo.

Venäjä on laajasti pitänyt sotaharjoituksia, mukaan lukien valmiusharjoituksen Valko-Venäjällä yhdessä Valko-Venäjän kanssa. Harjoituksen olisi pitänyt jo päättyä, mutta Venäjän joukot ovat yhä Valko-Venäjällä.

– Valmiusharjoituksen ja hyökkäyksen ero on hiuksen hieno. Harjoituksen varsinaisen tarkoituksen voi pitää ylätason komentajien tiedossa, Pesu sanoo.

Venäjän vapaa pääsy Luhanskista ja Donetskista koostuvaan Donbassiin vaikeuttaa Ukrainan ahdinkoa myös siten, että se sitoo Ukrainan joukkoja: rintamaa ei voi jättää tyhjäksi.

– Ne ei sieltä pääse mihinkään. Sen jälkeen Venäjällä on toiminnanvapautta muilla alueilla.

Pesu näkee separatistivaltioiden tunnustamisen jatkumona konfliktissa.

– Se on suvereniteetin rikkomus. Sitähän Venäjä on koko konfliktin ajan pyrkinyt tekemään ja nyt se vei tätä yhden askeleen eteenpäin.

Lue myös:

    Uusimmat