Diktaattori

R2 (Suomi)

Valmistusvuosi 1940. Ohjaus Charles Chaplin. Tuotanto MK2 éditions/Warner Home Video/Sandrew Metronome Kuvaformaatti 4:3, ääni Dolby Digital. Kesto 120 min.

Diktaattori oli Charles Chaplinin uhkarohkea hyökkäys voimiensa tunnossa olevan Saksan johtajaa Adolf Hitleriä vastaan. Yhdysvallat oli vielä puolueeton, ja Hitlerin politiikalla oli paljon ihailijoita Yhdysvalloissa. Chaplin vähät kuitenkin välitti ympäristön mielipiteistä ja hyökkäsi suurta diktaattoria vastaan sillä minkä hän osasi parhaiten, silkalla komiikalla ja purevalla satiirilla.

Tuloksena on yksi elokuvahistorian kuuluisimmista satiireista sekä Chaplinin uran keskustelluin elokuva. Kulkurihahmo on vielä jäljellä juutalaisen parturin muodossa, joka esikuvalleen uskollisena puhuu vähän ja toimii sitäkin enemmän. Chaplinin kolmas vaimo Paulette Goddard esittää vahvaa mutta samalla haavoittuvaa Hannahia, joka unelmoi paremmasta ja suvaitsevammasta tulevaisuudesta. Juutalaiskorttelin elämää häiritsevät epävarma tulevaisuus sekä tuhoa tekevät sotilaat.

Chaplinin toinen roolihahmo, Tomanian julma diktaattori, Adenoid Hynkel puhuu sitten parturinkin edestä. Ohjaajanero onnistuu saamaan mahtipontisen diktaattorin naurunalaiseksi joka käänteessä, kohtaukset Hynkelin "hovissa" ovat elokuvan hauskinta antia. Parturi ja diktaattori menevät tietenkin sekaisin, ja elokuvan lopussa parturi pitää kuuluisan puheensa sotaa vastaan ja veljeyden puolesta. Elokuvan viimeiset 10 minuuttia ovat pateettisuudessaan jo hieman kiusallisia, mutta tämän antaa anteeksi, sillä sitä edeltää Chaplinin elokuvatuotannon 30 ehkä hauskinta minuuttia, kun Hynkel ja Jack Oakien esittämä Mussolini-karikatyyri Benzino Napoloni kohtaavat.

Tämä Chaplinin ensimmäinen täysimittainen äänielokuva on esitetty televisiossa jo kymmeniä kertoja, joten televisionkatsoja voi ihmetellä, mitä hyötyä elokuvan dvd-julkaisusta on. Uskomattoman kirkkaaksi ja puhtaaksi entisöity levyversio pyyhkii pois kaikki epäilyt. Tuntuu kuin elokuvan 63 ikävuodesta olisi pudonnut puolet pois, niin nautittavaa elokuvan kuvaa on katsella ja kirkasta ääniraitaa on kuunnella.

DVD-paketin toinen vahvuus on lisämateriaaleissa. 55-minuuttinen, televisiossakin nähty dokumentti Kulkuri ja diktaattori asettaa elokuvan historialliseen taustaansa ja kertaa sekä vertaa Hitlerin ja Chaplinin elämänkertoja (viiksiniekat olivat syntyneet saman vuoden samalla viikolla). 7 minuuttinen Chaplinin lyhytelokuva "Parturi" vuodelta 1919 antaa hyvän vertailukohdan Diktaattorin parturikohtaukselle. Lisäominaisuuksien todellinen helmi on äskettäin löytynyt värillinen filmimateriaali elokuvan kuvauksista. Otteet esimerkiksi tanssikohtauksista kertovat hämmästyttävää kieltään siitä, miten mustavalkoisenkin elokuvan puvustus oli värikästä ja hehkuvaa.

Syksyllä 2003 julkaistut neljä Chaplin dvd:tä muistuttavat jälleen, millainen aarre Chaplinin tuotanto on. Vuonna 2004 on luvassa kahdeksan levyllistä lisää entisöityä ja lisämateriaalilla höystettyä Charlie-tavaraa. Sitä jäämme odottamaan vesi kielellä.

teksti: Mikko Suhonen

Lue myös:

    Uusimmat