Diego Maradona lausui kohun keskellä sanat, joita kiihtyneet toimittajat eivät uskoneet – "Vuosisadan kommentti, se oli kultapölyä"

1:44
Diego Maradonan uran varrelle mahtui paljon ikimuistoisia hetkiä – näistä hänet muistetaan.

Diego Maradona sai jalkapallofanit hämilleen vuoden 1986 MM-turnauksen puolivälierässä Mexicossa. Silti vain pieni joukko toimittajia kuuli ottelun jälkeen argentiinalaistähden kommentit, joista tuli yksi urheiluhistorian kuuluisimmista sitaateista. 

Reutersin urheilutoimittaja Rex Gowar oli Azteca-stadionin uumenissa, kun erotuomari Ali Bin Nasser oli hetkeä aiemmin viheltänyt ottelun päätökseen Argentiinan 2-1-voittolukemissa. Englantilaiset olivat järkyttyneitä – ja syystä. 

Diego Maradona oli tehnyt taiturimaisen 2-0-maalin lisäksi osuman, joka hämmensi kaikki. Maradona ohjasi 51. minuutilla pallon kädellään ohi maalivahti Peter Shiltonin, ja röyhkeä temppu meni ohi ottelun tuomareilta. 

Vaikka Maradonan toinen maali on ehkä edelleen MM-historian komein, se jäi käsimaalin varjoon. 

– Olin pukuhuoneiden läheisyydessä muutaman argentiinalaistoimittajan kanssa. Kyseessä oli melko normaali tungos, kun ottelu oli noin merkittävä, Gowar muistelee 34 vuotta myöhemmin, päivä Diego Maradonan kuoleman jälkeen. 

Maradona asteli tämän joukon eteen ja lausui kuuluisat sanat, jotka kuuli vain osa toimittajista.  

– Vähän Maradonan päällä ja vähän jumalan kädellä, argentiinalaistähti totesi kohauttaneesta maalistaan.

Toimittajien hamuama järisyttävä kommentti oli siinä. "Se oli kultapölyä, vuosisadan kommentti", Reutersin jutussa mainitaan. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Englantilaistoimittajat kuulivat Maradonan kommenteista vasta luettuaan ne Reutersin sähkeestä. Gowarin mukaan osa heistä ei uskonut argentiinalaisen sanoneen niin, ehkä sen takia, koska olivat jääneet ilman poikkeuksellisen mehukasta lainausta.  

– Se kommentti teki vaikutuksen minuun, ja ehdottomasti myös toimitukseeni, Gowar kertaa. 

Englantilaistoimittajat kiehuivat. Gowarin mukaan argentiinalaiskollegat eivät yrittäneet kiistää Maradonan käyttäneen kättään.

– He tiesivät, mitä oli tapahtunut, mutta ajattelivat, että se oli ollut erittäin nokkelaa häneltä. He olivat vaikuttuneita, kun Maradona selvisi siitä kuin koira veräjästä. 

Gowar ihmettelee, miten maali hyväksyttiin, sillä kaukana stadionin kolmannella parvella istuneet toimittajatkin tajusivat heti, mitä oli tapahtunut. 

– Se aiheutti välittömän reaktion pressikatsomossa, sillä oli vaikea uskoa, ettei tuomari olisi nähnyt tilannetta. 

Gowar seurasi Maradonan huimaa uraa eturivin paikalta. Hän haastatteli argentiinalaistaituria ensimmäisen kerran vuonna 1980 ja todisti kaikki Maradonan neljä MM-turnausta paikan päältä. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja