Yksi viisiminuuttinen piirsi Diego Maradonan ikuisesti jalkapallon historiaan

3:16
Diego Maradonan poismeno yllätti C Moren asiantuntijat – näin Mika Väyrynen ja Sami Hyypiä kommentoivat suru-uutista.

Yksi maailman kaikkien aikojen parhaista jalkapalloilijoista on poissa. Diego Armando Maradona kuoli keskiviikkona Argentiinassa saatuaan kotonaan sydänkohtauksen. Maradona oli kuollessaan 60-vuotias.

Diego Maradonan pelaajaura kesti yli 20 vuotta. Siitä huolimatta Maradona tunnetaan erityisesti yhdestä viiden minuutin ajanjaksosta.

Viisi minuuttia ja kaksi Maradonan uraa upeasti kuvaavaa maalia jäävät historiaan.

22. kesäkuuta vuonna 1986 Argentiina ja Englanti kohtasivat Meksikon MM-kilpailujen puolivälierässä. Ottelun 51. minuutilla syntyi kenties jalkapallohistorian puhutuin maali.

Maradona säntäsi korkeaan irtopalloon Englannin maalivahdin Peter Shiltonin kanssa. Vain 165-senttinen Maradona voitti, ja pallo leijaili Englannin maaliin. Maali hyväksyttiin, vaikka hidastukset osoittivat pallon kimmonneen maaliin Maradonan ojennetusta kädestä. Jumalan kädestä, kuten Maradona itse tilannetta kuvaili.

Vain minuutteja myöhemmin syntyi yksi jalkapallohistorian upeimmista osumista. Maradona sai pallon Argentiinan puolustusalueella, harhautti englantilaispelaajan toisensa jälkeen, eteni Englannin rangaistusalueelle ja tuikkasi pallon maaliin.

Maali oli loistava osoitus Maradonasta parhaimmillaan. Lyhyt ja tanakka maestro ei ollut kaikkein urheilullisin pelaaja, mutta hänen pallonkäsittelynsä, peliälynsä ja tasapainonsa olivat askeleen tai kaksi muita edellä.

Argentiina voitti ottelun 2–1 ja eteni lopulta Maradonan johdolla maailmanmestaruuteen.

Kaikkiaan Maradona pelasi Argentiinan paidassa 91 ottelua, joissa onnistui maalinteossa 34 kertaa.

MM-kisoissa Maradona pelasi neljästi. Vuonna 1982 Argentiina nuoren Maradonan johtama joukkue ei vielä menestynyt. Vuonna 1990 Italiassa Argentiina eteni finaaliin saakka, mutta taipui Länsi-Saksalle 1–0. Vuoden 1994 kisat päättyivät Maradonan osalta efedriinikäryyn. Maajoukkueura oli ohi.

Napolin sankari

Lokakuun 30. päivä syntynyt Maradona aloitti jalkapallouransa Argentinos Juniorsin joukkueessa. Jo nuorella iällä maaleja syntyi kuin liukuhihnalta. Hän pelasi kotimaassaan vielä suurseura Boca Juniorsissa ennen jättisiirtoaan Barcelonaan.

Jo kahden Barcelona-kauden aikana Maradonan uskomattomat kyvyt tulivat tutuiksi jalkapalloilevalle maailmalle, mutta suurimmat hetkensä hän koki Napolissa, jonne siirtyi vuonna 1984 tuolloisella maailmanennätyssummalla, 7,5 miljoonalla dollarilla.

80 000 ihmistä otti Maradonan vastaan, kun tämä saapui San Paolon stadionille. Napolissa Maradona nousi palvotuksi jumalhahmoksi, jonka kuolemaa surtiin keskiviikkona kaupungin kaduilla lähes 30 vuotta sen jälkeen, kun hän poistui seurasta.

Maradona johti Napolin seuran historian ensimmäiseen mestaruuteen vuonna 1987 ja toisti tempun vuonna 1990. Mestaruudet ovat yhä Napolin ainoat Serie A:ssa. UEFA Cupin Napoli voitti vuonna 1989.

Riemua ei kuitenkaan riittänyt loputtomasti. Vuonna 1991 Maradona jäi kiinni kokaiinin käytöstä. Myöhemmin hän myönsi kokaiiniriippuvuutensa.

Ura kuitenkin jatkui vielä. Ensin Maradona pelasi Sevillassa ja sitten vielä kotimaansa Newell’s Old Boysissa ja Boca Juniorsissa, jossa hän päätti pelaajauransa vuonna 1997 käryttyään kolmannen kerran urallaan dopingtestissä.

Peliuran päätteeksi miehen tilastot olivat huimaa luettavaa. 491 ottelussa syntyi 259 maalia.

"On vain yksi Diego"

Pelaajauransa jälkeen Maradona tavoitteli menestystä myös valmentajana, mutta tulokset jäivät laihoiksi. Hän johti Argentiinaa vuoden 2010 MM-kilpailuissa, mutta joukkue putosi jo neljännesvälierässä. Valmentajan pestejä kuitenkin riitti viime vuosiin saakka muun muassa Yhdistyneissä Arabiemiraateissa, Meksikossa ja Argentiinassa.

Menestys valmentajana jäi kuitenkin laihaksi. Sen sijaan entisen Maradonan elämää värittivät epämääräiset välikohtaukset ja terveyshuolet. Kohut seurasivat toistaan. Kokaiinin ja alkoholin käyttö aiheuttivat terveyshuolia ja painoa kertyi liikaa.

Maradona kärsi vakavan sydänkohtauksen jo vuonna 2004, mutta selvisi. Hän pyrki saamaan painonsa kuriin lihavuusleikkauksella ja haki apua päihdeongelmaansa kuubalaiselta klinikalta.

Lokakuussa Maradona nousi uutisiin, kun hänen kerrottiin juuri 60-vuotispäivänsä jälkeen joutuneen pikaiseen aivoleikkaukseen. Raporttien mukaan leikkaus onnistui hyvin ja Maradona pääsi kotihoitoon.

Keskiviikkona 25. marraskuuta suru-uutinen levisi Argentiinasta maailmalle. Maradona oli saanut sydänkohtauksen ja kuollut kotonaan Buenos Airesissa.

Välittömästi uutisen jälkeen sosiaalisen median kanavat täyttyivät Maradonaa surevien ihmisten viesteistä. Argentiinaan julistettiin kolmen päivän suruaika ja Napolissa ihmiset kokoontuivat kaduille muistelemaan sankariaan. Napolissa kaikuneet huudot kiteyttävät hyvin uskomattoman taiturin merkityksen jalkapallolle.

"On vain yksi Maradona."

Juttu muokattu 26.11. kello 0.27. Korjattu Maradonan pelaamien MM-turnausten määrä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja