Dianan kuolemaan liittyvät salaliittoteoriat elävät yhä – myös prinssi Charles joutui poliisikuulusteluun: "Aviomieheni suunnittelee onnettomuutta"

Prinsessa Dianan kuolema järkytti myös Suomessa: Näin kuolemasta uutisoitiin 1997 7:23
Dianan kuolemaa varjostavat yhä salaliittoteoriat.

Prinsessa Dianan kuolema sisältää edelleen kysymysmerkkejä.

Prinsessa Diana menehtyi traagisella tavalla auto-onnettomuudessa Pariisissa 31. elokuuta vuonna 1997. Onnettomuudessa menehtyivät myös Dianan miesystävä Dodi Al-Fayed sekä auton kuljettaja Henri Paul. Ainut onnettomuudesta selvinnyt oli Dianan henkivartija Trevor Rees-Jones, joka sai vakavat vammat ja oli yli viikon koomassa. 

Onnettomuuden tutkimusten tulosten mukaan Dianan vammat olivat niin vakavat, ettei hän olisi voinut selvitä hengissä. Hän ei käyttänyt onnettomuushetkellä turvavöitä, joten kolarin voiman seurauksena esimerkiksi hänen sydämensä oli siirtynyt toiselle puolelle rintakehää. 

Prinsessan kuoleman ympärillä velloo edelleen useita salaliittoteorioita, jotka kokosimme yhteen artikkeliin.

Aikoinaan onnettomuutta tutkittiin laajasti ja muun muassa Al-Fayedin isä Mohamed Al-Fayed vaati saada täyden selvyyden illan tapahtumista. Tutkimuksissa selvitettiin 175 eri teorian mahdollisuutta onnettomuuden syihin. 

Myös Dianan ex-mies prinssi Charles joutui poliisikuulusteluihin vuonna 2005. Vuonna 2004 aloitettu tutkimus oli osa brittiläisen Metropolitan Policen laajempaa selvitystä, joka keskittyi prinsessa Dianan kuoleman salaliittoteorioihin. 

Scotland Yardin entisen päällikön John Stevensin mukaan Charlesia kuulusteltiin koskien Dianan vuonna 1995 kirjoittamaa kylmäävää muistilappua. 

– Aviomieheni suunnittelee "onnettomuutta" autolleni, jarrut pettävät ja vakava päävamma, lapussa oli lukenut. 

Prinsessan entinen henkivartija ja rakastaja Barry Manakee kuoli onnettomuudessa, jonka Diana uskoi itse olleen lavastettu salaliiton toimesta.  

Erään teorian mukaan Dianan kuolemaa operoi kuninkaallisperhe. Huhupuheiden mukaan Diana olisi odottanut lasta Al-Fayedille. Mies oli egyptiläinen muslimi ja teorioiden mukaan liitto hänen kanssaan ei olisi missään nimessä käynyt kuninkaalliselle perheelle. Tulevan kuninkaan eli prinssi Williamin isäpuoli saati sisarpuoli eivät olisi voineet olla varustettuja vastaavalla taustalla. 

Diana taisteli hengestään vielä ambulanssin kyydissä, mutta epäilysten mukaan matkaa pitkitettiin, jotta prinsessa ei selviäisi. 

Dianan epäillystä raskaudesta ei ole kuitenkaan koskaan löydetty yhtäkään todistetta. Asia ei ilmennyt kuoleman jälkeisessä ruumiinavauksessa tai sairaalassa otetun verikokeen tuloksissa. Lisäksi prinsessan lähipiiriläisten mukaan mikään ei olisi koskaan viitannut siihen, että Diana olisi ollut kuollessaan raskaana. 

Toisen teorian mukaan autonkuljettajana toiminut Paul oli salaisen palvelun palkkalistoilla ja ajoi tahallaan pylvästä päin kuolettavasti. Onnettomuuspaikalla ja sen lähistöllä oli tapahtuman aikaan runsaasti turvakameroita, mutta jostain syystä onnettomuus itsessään ei tallentunut niistä yhteenkään. 

Virallisten selvitysten mukaan Paul oli humalassa autoa ajaessaan, sillä hänen verestään löytyi noin 1.75 promillea alkoholia tapahtuman ajalta. Salaliittoteorian mukaan humala oli valetta ja Paulin oikea ruumis vaihdettiin toiseen välittömästi onnettomuuden jälkeen, jolloin tutkimuksista saatiin vastaavat tulokset. 

Silminnäkijöiden mukaan Paul ei ollut käyttäytynyt humalaisesti tapahtumailtana. Lisäksi hänellä oli vaikuttanut olevan huomattavasti enemmän rahaa mitä hänen ammattinsa tulotasoon nähden olisi kuulunut olla. 

Vaikka asian tutkimuksissa ja Paulin veren testauksessa tehtiin aikoinaan virheitä, on silti pystytty lähes aukottomasti todistamaan, että kuljettaja oli humaltunut onnettomuushetkellä ja toimi näin ollen myös osasyynä auto-onnettomuudelle. 

Eräs salaliittoteoria on esittänyt, että paparazzijoukko järjesti yhdessä Dianan kuolemaan johtaneen onnettomuuden. On epäilty, että paparazzit jahtasivat Hotel Ritzistä lähtenyttä autoa tahallaan niin, että sen oli pakko kolaroida. Näin ollen paparazzit loivat itse tilanteen, jossa mahdollisia salaliittoja alettaisiin epäillä. 

Kuvaajat taistelevat itsenäisesti ja kilpailevat toisiaan vastaan saadakseen parhaan kuvan, jonka voi itse myydä eteenpäin parhaaseen hintaan. Näin ollen on melko epätodennäköistä, että Dianan onnettomuus olisi ollut ammattikunnan toimijoiden viekkaan ja julman juonen lopputulos. 

DIANA-dokumentti torstaina 1.7. alkaen mtv-palvelussa ja C Moressa sekä tiistaina 31.8. klo 22.00 AVA-kanavalla. 

Lue myös:

    Uusimmat