Eläinperäisen ja kasviperäisen proteiinin syöminen sekaisin auttaa takaamaan monipuolisen ruokavalion. Mutta mitkä ovat niiden erot? Onko toinen parempi kuin toinen?
Huomenta Suomen lähetyksessä keskusteltiin kuntoilijan ravinnosta ja annettiin ravintovinkkejä, katso yllä oleva video!
Proteiini on ihmiselle välttämätön ravinteiden lähde, mutta sitä saa muutenkin kuin vain lihaa syömällä. Nykypäivänä moni pyrkii vaihtamaan eläinperäisen proteiinin kasviperäisiin ja tulee samalla syöneeksi terveellisemmin. Mutta onko kasviproteiini aina yksiselitteisesti terveellisempää?
Rasvan määrää kannattaa tarkkailla
Eläinperäisissä ruoka-aineissa on usein runsaan proteiinipitoisuuden lisäksi korkeampi rasvapitoisuus kuin kasviperäisessä ruoassa. Maitotuotteet ja naudanliha ovat tästä hyvä esimerkki. Tämä rasva on kaiken lisäksi tyydyttynyttä rasvaa eli kovaa rasvaa.
Kalassa taas on paljon omega-3 -rasvahappoja runsaan proteiinin lisäksi.
Lihassa ei kuitenkaan ole kuituja tai hiilihydraatteja toisin kuin kasviperäisissä tuotteissa. Siksi onkin hyvä ymmärtää, että jos nauttii proteiininsa lähinnä eläinperäisten tuotteiden muodossa, kannattaa syötävän rasvan määrää tarkkailla.
