Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Harva suomalainen syö ravintosuositusten mukaan – nämä ovat suurimmat paheet

6:56Energiaa pimeneviin päiviinHuomenta Suomen lähetyksessä keskusteltiin vitamiineista.
Julkaistu 09.01.2019 09:01

MTV LIFESTYLE

Aikuisten ruokatottumukset ja ravintoaineiden saanti eivät ole monelta osin ravitsemussuositusten mukaisia, selviää Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen FinRavinto 2017 -tutkimuksesta. 

Suomalaiset syövät liian vähän kasviksia, hedelmiä ja marjoja, kun taas punaista ja prosessoitua lihaa kulutetaan ravintosuosituksiin nähden liian paljon. Naiset syövät terveellisemmin kuin miehet, mutta kehuttavaa tuloksessa ei silti ole.

Vain 22 prosenttia naisista ja 14 prosenttia miehistä syö suositusten mukaisesti 500 grammaa kasviksia, hedelmiä ja marjoja päivässä. Lisäksi miehistä jopa 79 prosenttia ja naisista 26 prosenttia ylittää suositellun punaisen ja prosessoidun lihan 500 gramman viikkosuosituksen.

LUE MYÖS: Ravitsemusterapeutti huolissaan sitkeistä ruokamyyteistä – nämä valheet eivät kuole millään

Tiedot selviävät FinRavinto 2017 -tutkimuksesta, jossa selvitettiin Suomessa asuvien 18–74-vuotiaiden elintarvikkeiden kulutusta ja ravintoaineiden saantia. 

Liikaa suolaa ja rasvaa

Jopa 35 prosenttia väestöstä saa tutkimuksen mukaan ruokavaliostaan liikaa rasvaa, kun taas hiilihydraattien ja kuidun saati jää riittämättömäksi yli 70 prosentilla aikuisista.

Suolaa saa liikaa yhdeksän kymmenestä aikuisesta, miehistä lähes jokainen. Jodin saanti on riittävää valtaosalla aikuisista.


Vaikka proteiinin saanti olikin tutkimuksen mukaan riittävää tai runsasta, yli kaksi kolmasosaa siitä tuli eläinproteiineista.

THLFinRavinto

– On aika kohdistaa huomio erityisesti elintarvikevalintoihin ruokavalion hiilihydraatin, rasvan ja proteiinin laadun korjaamiseksi. Kasviksia, hedelmiä, marjoja ja täysjyväviljatuotteita tulisi syödä riittävästi. Punaisen ja prosessoidun lihan sijaan voi valita kalaa, vaaleaa lihaa tai palkokasveja. Annoskoon tulisi olla kullakin aterialla sopiva, muistuttaa erikoistutkija Niina Kaartinen.

Liian vähän vitamiineja

Tutkimuksessa selvisi myös aikuisten liian vähäinen vitamiinien saanti ruokavaliostaan. Vähintään viidesosa aikuisista saa ruoasta A- ja D-vitamiineja sekä folaattia ja tiamiinia eli B1-vitamiinia keskimääräiseen tarpeeseen verrattuna liian vähän.  Lisäksi noin joka viides mies saa ruoastaan liian vähän C-vitamiinia ja riboflaviinia eli B2-vitamiinia.

LUE MYÖS: D-vitamiinin puute tuntuu luissa ja ytimissä – älä sivuuta tätä oiretta olankohautuksella

Toisaalta usean vitamiinin tarpeellinen saanti oli lisääntynyt ja esimerkiksi D-vitamiinin saanti ruoasta on lähes kaksinkertaistunut 10 vuodessa.

– Ravintolisiä käyttää yli puolet miehistä ja kaksi kolmasosaa naisista. Tämä on osin tarpeetonta, koska monet ravintolisiä käyttävät saavat jo syömästään ruoasta vähintään yhtä paljon vitamiineja ja kivennäisaineita kuin ne, jotka eivät käytä lisiä. Ensisijaiseksi ravintoaineiden lähteeksi suositellaan monipuolista ruokaa, kertoo tutkimuspäällikkö Liisa Valsta.

FinRavinto-tutkimus toteutettiin osana FinTerveys-tutkimusta 50 paikkakunnalla tammi-lokakuussa 2017.

Lähde: THL

Lisää aiheesta:

Järjestöltä muistutus uusista ravitsemussuosituksista: "Kaikille eivät sovi"Lähes jokainen suomalainen syö edelleen liikaa kovaa rasvaa: "Paras muutos olisi korvata naudan- ja sianlihaa kaloilla, äyriäisillä tai kasvipohjaisilla proteiininlähteillä"Syötkö sinä tällaisen lounaan? Jopa 80 prosentilla suomalaisista menee oleellisessa kohtaa mönkäänTHL selvitti suomalaisten täysjyvän saantia – "Noin 70 prosenttia aikuisista syö suositeltua vähemmän"Saathan tarpeeksi tätä tärkeää ravintoainetta? Jää monen ruokavaliossa liian vähälle – harva kuitenkaan hoksaa kärsivänsä puutoksestaSuomalaisten vinksahtanut lautasmalli syypää moniin sairauksiin – neljä tapaa pitää verisuonet kunnossa
RuokavalioRavintoMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruokavalio
  • 1.10.06:31
    Terveys ja hyvinvointi

    Maria eli 117-vuotiaaksi – ruokavaliossa mielenkiintoinen yksityiskohta

  • 14.9.12:15
    Kasvisruokavalio

    Parempi suorituskyky, matalampi kolesteroli, terveempi sydän? Tätä ruokavaliota lääkärit suosittelevat

  • 9.9.16:00
    Unihäiriöt

    Väsyttääkö päivisin? Tutkimus havaitsi mahdollisen syypään ruokavaliossa

  • 31.8.08:37
    Painonhallinta

    Ostimme kolme julkisuudesta tuttua ruokavaliovalmennusta – ravitsemusterapeutilta tyrmäävä arvio

  • 28.8.07:46
    Ruoka

    Ravitsemusterapeutti kertoo, mitä aterioilla kannattaa syödä – tärkeä tieto proteiinirahkoista