Arvostetussa lääketieteellisessä BMJ-tiedelehdessä julkaistu uusi tutkimus vihjaa, että D-vitamiinilisän säännöllinen ja pitkäaikainen käyttö voi hieman pienentää keski-iän ylittäneiden riskiä sairastua autoimmuunitauteihin.
Tutkimukseen osallistui 25 871 keski-iän ylittänyttä amerikkalaista. Osallistujat jaettiin koe- ja kontrolliryhmiin, joille tarjottiin joko ravintolisää tai lumelääkettä. Koeryhmässä henkilöt saivat päivittäin 2000 IU:ta (50 mikrogrammaa) D-vitamiinilisää tai 1000 milligrammaa omega-3-lisää.
Osallistujat raportoivat tutkijoille mahdollisten autoimmuunisairauksien puhkeamisesta noin viiden vuoden seurannan aikana.
D-vitamiiniryhmässä ravintolisää syöneistä 123 sairastui, lumelääkettä saaneista 155. D-vitamiinilisän käyttö pienensi autoimmuunitautiin sairastumisen riskiä 22 prosentilla. Ero kasvoi kahden vuoden käytön jälkeen, jolloin D-vitamiinilisää syöneillä havaittiin 39 prosenttia vähemmän varmennettuja tautitapauksia.
Myös omega-3-ryhmässä ravintolisää syöneet sairastuivat autoimmuunitauteihin hieman harvemmin, mutta ero ei ollut tilastollisesti merkittävä. Sekä D-vitamiini- että omega-3-ravintolisän samanaikainen käyttö näytti pienentävän autoimmuunitaudin riskiä noin 30 prosentilla.
Lue myös: Kärsitkö selkäkivuista? Amerikkalaisprofessorilta yllättävä selitys särylle
D-vitamiinista etsitään apua autoimmuunitauteihin
Autoimmuunitaudeissa elimistön puolustusjärjestelmä hyökkää virheellisesti elimistön omia kudoksia vastaan. Tutkitusti toimivia ehkäisykeinoja tautien puhkeamiselle ei vielä ole, mutta todennäköisesti lapsuuden runsas altistuminen maaperän erilaisille bakteereille vähentää sairastumisriskiä, kertoo .
