CNN: USA lähettämässä Ukrainan pyytämää kalustoa – "Tarvitsemme aikamme kuuluisan solistin, raketinheittimen"

Uutiskanava CNN:n mukaan Yhdysvallat valmistelee edistyneiden pitkän kantaman raketinheitinjärjestelmien lähettämistä Ukrainaan.

Järjestelmät lähetettäisiin luultavasti osana suurempaa ase- ja turvallisuusapupakettia, josta saatetaan ilmoittaa jo ensi viikolla, CNN kertoo lähteidensä perusteella.

Muun muassa presidentti Volodymyr Zelenskyi on viime viikkoina pyytänyt, että maahan lähetettäisiin raskaita MLRS-raketinheitinjärjestelmiä.

Ukrainalaistoiveita juuri raketinheittimistä on viime päivinä ilmestynyt julkisuuteen sellaista tahtia, että kyse tuskin on sattumasta, vaan hallinnossa tehdystä viestintäpäätöksestä.

– M777-haupitsien voimakas ääni on saanut seuraukseen uuden partnerin, 155-millisen FH70:n. Duo tuhoaa venäläismiehittäjiä. Voimistaaksemme tätä "musikaalista repertuaarimme" tarvitsemme aikamme kuuluisan solistin, raketinheittimen, Ukrainan puolustusministeriö kuvaili.

Yhdysvaltalaisvalmisteiset järjestelmät pystyvät ampumaan raketteja jopa 300 kilometrin päähän eli paljon pidemmälle kuin Ukrainan nykyiset järjestelmät.

Ukrainassa MLRS-järjestemiä on pidetty jopa ratkaisevina sodankulun kannalta. Ukrainasta on pyydetty myös kevyempiä, pyörillä kulkevia HIMARS-järjestelmiä.

CNN:n lähteiden mukaan Yhdysvaltain hallinnossa pitkän kantaman järjestelmien lähettämiseen on liittynyt kansallisen turvallisuusneuvoston huoli siitä, että Ukraina saattaisi käyttää järjestelmiä tehdäkseen hyökkäyksiä Venäjälle. Venäjä puolestaan voisi pitää raskaiden aseiden lähettämistä Ukrainaan provokaationa, mistä voisi seurata jonkinlainen vastatoimi Yhdysvaltoja vastaan.

Lue myös:

    Uusimmat