Mainos

CNN kertoo rajusta epäilystä: Egyptin turistikohteessa käytössä valepomminpaljastimia?

Yhdysvaltalainen uutissivusto CNN kertoo, että egyptiläisessä turistikohteessa Sharm-el-Sheikissä turvamiehet saattavat käyttää toimimattomia pommin havaitsijoita. 

CNN perustaa väitteensä Britannian viranomaisten ja turvallisuusasiantuntijoiden lausuntoihin.

Siinailla tapahtuneen lentokoneen maahansyöksyn jälkeen vartiointia on Sharm-el-Sheikissä on kiristetty. Lentoturmassa kuoli 224 ihmistä ja julkisuudessa on vellonut tietoja siitä, että lentokoneen putoamisen olisi aiheuttanut koneeseen kuljetettu pommi. 

CNN:n mukaan hotellien ja ostoskeskusten vartijat käyttävät käsin käytettävää räjähteitä havaitsevaa tutkaa, joka on samanlainen kuin Britannian hallitus on kieltänyt. CNN kertoo, että Britannia on kysynyt nyt Egyptin viranomaisilta laitteiden käytöstä. 

Sen mukaan vartijoiden käyttämät laitteet muistuttavat hyvin paljon vale-pomminpaljastinta, joita myytiin laajasti etenkin Lähi-idässä brittiläisen huijarin toimesta. Brittimies tuomittiin petoksesta vankilaan 10 vuodeksi Lontoossa vuonna 2013.

Brittimies myi miljoonien arvosta pommin havaitsevaa tutkaa, jota kutsuttiin nimellä ADE 651. Se ei itseasiassa sisältänyt ollenkaan elektronisia osia. Laite oli tehty muuntelemalla golf-pallojen etsintään tarkoitettua laitetta. 

Nyt samantyyppisiä laitteita on CNN:n mukaan todennäköisesti havaittu ainakin neljässä eri paikassa Sharm-el-Sheikissä, kahdessa hotellissa ja kahdessa ostoskeskuksessa.

CNN on kuvannut laitteita, mutta vartijat eivät vastanneet CNN:n toimittajan kysymyksiin. Yhden hotellin oman lausunnon mukaan hotelli tekee turvallisuudessa yhteistyötä viranomaisten kanssa. 

CNN:n haastatteleman brittiläisen turvallisuuskonsultin mukaan hotellien käyttämät laitteet ovat huijausta. Paul Biddis tutki CNN:n ottamia kuvia ja sanoo, että laitteet ovat tyypillisiä taikasauvoja, joilla ei ole oikeasti kykyä havaita räjähteitä. 

– Tällaisia on myyty ympäri maailmaa. Huijaukseksi paljastunut Ade 651, GT200 -niminen laite, jonka on ostanut muun muassa Thaimaan hallitus. Alpha 6. Jokaisen näiden laitteiden valmistaja on saanut petostuomion viime vuosien aikana, hän kertoo CNN:lle.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.