Mainos

CIA:n vankikuljetuskone kävi Suomessa?

Borgåbladet-lehti kirjoittaa, että yksi CIA:n epäillyistä Eurooppaan suuntautuneista vankilennoista olisi käynyt myös Suomessa vuoden 2003 keväällä, kaksi viikkoa sen jälkeen kun Irakin sota oli julistettu virallisesti päättyneeksi. Ilmailulaitos kiistää yhteydet CIA:han.

Borgåbladet-lehti kirjoittaa, että Helsinki-Vantaan lentoasemalla kävi toukokuussa 2003 Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n lentokone. Se saattoi lehden mukaan kuljettaa vankeja. Saddam Husseinin hallinto Irakissa oli tuolloin hiljattain syrjäytetty.

Lehden mukaan Hercules-kuljetuskone jatkoi matkaansa Tukholmaan, jossa se nähtiin seuraavana päivänä. Lentokoneen kyljessä luki teksti "Prescott".

Borgåbladetin mukaan amerikkalainen tutkiva journalisti Wayne Madsen väittää, että Prescott Support on yksi niistä yrityksistä, jotka muun muassa kuljettavat vankeja Euroopan kautta. Madsen kertoo lehden mukaan, että vankeja kuulustellaan ilmassa lakien ja kansainvälisten sopimusten ulottumattomissa.

Madsen on työskennellyt aikaisemmin tiedustelu-upseerina Yhdysvaltain armeijassa ja kansallisessa turvallisuusvirastossa NSA:ssa. Hän on kirjoittanut useita kirjoja, joissa hän kritisoi Yhdysvaltain sotatoimia Irakissa.

Tiedot CIA:n salaisista vankikuljetuksista tulivat julki amerikkalaislehti Washington Postin raportoitua, että CIA:lla on useita salaisia vankiloita useissa Aasian ja Itä-Euroopan maissa. Lehden mukaan CIA on kuljettanut vankiloihin terroriepäiltyjä salaisilla kuljetuslennoilla. Tämän jälkeen useat maat ovat ilmoittaneet CIA:n käyttämien koneiden laskeutuneen niiden kentille.

Ilmailulaitos: Koneen lastina rahtia

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n lennoista Suomeen ei ole Ilmailulaitoksen mukaan minkäänlaista näyttöä.

Ilmailulaitoksen tiedotuspäällikkö Irmeli Paavola vahvisti aamupäivällä, että lehden mainitsema Hercules-kuljetuskone kävi Suomessa 16. päivä toukokuuta 2003. Ilmailulaitoksen tietojen mukaan koneen lastina oli rahtia. Mitä rahtia, sitä Paavola ei tiedä.

Paavola kiistää, että koneella olisi mitään tekemistä CIA:n kanssa.

- Borgåbladetin mainitsema kone ei ole niiden viiden koneen luettelossa, joka koskee Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun lentoja.

Paavola muistuttaa, että Hercules-kuljetuskoneita käy Helsinki-Vantaan lentokentällä silloin tällöin, joten mistään tavattomasta asiasta ei ole kysymys.

- Ilmailulaitos ei ole viranomainen, joka tarkastaa näitä koneita. Meillä ei ole kuitenkaan mitään syytä epäillä, että Suomeen tilausrahtilentoina tulevilla Hercules-kuljetuskoneilla olisi tekemistä CIA:n tai vastaavanlaisten asioiden kanssa.

Paavola ei ota kantaa Borgåbladetin väitteeseen, jonka mukaan Suomessa käyneen Hercules-lentokoneen kyljessä lukenut teksti "Prescott" viittaisi Prescott Support -nimiseen yritykseen.

Tuomioja kiisti CIA-lennot

Ulkoministeri Erkki Tuomioja sanoi viime viikolla, ettei Suomen viranomaisten tietoon ole tullut CIA-lentoja Suomessa. Niin kutsutusta liikennelaskutuskannasta ei ole löytynyt merkintöjä viidestä lentokoneesta, joita CIA:n tiedetään tai epäillään käyttäneen. Liikennelaskutuskannasta löytyvät tiedot Suomeen saapuvien koneiden ilmoittamista lentosuunnitelmista.

Hautala perää selvitystä

Presidenttiehdokas Heidi Hautala on ilmoittanut olevansa tyytymätön Tuomiojan antamaan selitykseen CIA:n vankikoneista.

Tuomioja on todennut, että hänen tietojensa mukaan koneita ei ole laskeutunut Suomeen.

Hautala penää Suomen hallitusta välittömästi aloittamaan asiaa koskevan perusteellisen julkisen selvityksen asiasta.

- Mikäli kyseessä on state aircraft- luokiteltu kone, sen on täytynyt saada ulkoministeriöltä erikoislupa laskeutumiseensa, Hautala huomautta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

(Huomenta Suomen uutiset 23.11.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.