Mainos

Bussiturma järkytti pienen belgialaiskunnan: Tämä on hirvittävää, aivan sietämätöntä

Suru ja epäusko valtasivat Brysselin lähellä sijaitsevan Heverleen, kun paikkakunnalla levisi tieto Sveitsissä tapahtuneesta koululaisten bussiturmasta.

Yli 20 kuudesluokkalaista oli lähtenyt paikkakunnan katolisesta St. Lambertus-koulusta hiihtomatkalle, joka päättyi kaikkiaan 22 lapsen ja kuuden aikuisen kuolemaan.

Koulun pihaa rajaavalle muurille tuotiin pitkin päivää tasaisena virtana kukkia ja muistokirjoituksia.

– Tämä on hirvittävää, aivan sietämätöntä lasten vanhemmille ja valtava tragedia koko maalle. Halusin tuoda kukkia ja osoittaa solidaarisuutta toisille vanhemmille, itse kaksivuotiaan isä Nicolas Cambier sanoi STT:n kirjeenvaihtajalle.

Pienellä asuinalueella moni tunsi ainakin jonkun uhreista tai heidän läheisistään.

– Asun koulun vieressä, ja naapurini tytär oli matkalla mukana. En voi olla miettimättä, miltä äidistä tuntuu. Hän ei vielä nähdessämme tiennyt lapsensa kohtaloa, Gwendoline Ayuk kertoi.

Kevään kohokohta

Turma tuli niittyjen ja lampaiden keskellä uinuneelle Heverleelle täydellisenä yllätyksenä ja shokkina. Pormestari ja katolisen koulun johto saivat ensimmäisen tiedon aamukuuden aikaan, mutta pitkin päivää odotettiin tarkempaa tietoa uhreista. Matkalla oli Heverleen oppilaiden lisäksi väkeä toiselta paikkakunnalta Lommelista.

Koko Belgiaa järkyttäväksi suruksi muuttunut hiihtoreissu oli kuudesluokkalaisten kevään perinteinen kohokohta, josta monella on omiakin muistoja. Koulun entinen oppilas, nyt 25-vuotias Benjamin de Ley poikkesi tuomaan kukkia kesken työpäivän.

– Tein saman hiihtomatkan 13 vuotta sitten, ja minulle se oli upea kokemus. En tunne uhreja, mutta tuntuu hirveältä. Tilanne on aivan kauhea uhrien sisaruksille ja muille läheisille, de Ley sanoi STT:lle.

Pienet koululaiset ymmällään

Uhrien ja turmasta selvinneiden vanhemmat lähtivät aamulla kohti Sveitsiä. Osalle heistä oma lapsi oli jo soittanut pian onnettomuuden jälkeen, osa taas pelkäsi pahinta.

Kotona Heverleessä suurin osa koulun paristasadasta oppilaasta tuli kouluun, mutta normaalin koulupäivän sijasta tarjolla oli kriisiapua.

- Lapset ovat täällä, ja heidät hyvin tuntevat opettajat selittävät heille, mitä on tapahtunut. Pienimmät eivät ymmärrä mitä on tapahtunut, he lähinnä ihmettelevät, miksi opettajia ja isompia oppilaita itkettää, alueen katolisten koulujen yhdistyksen johtaja Mieke van Hecke kertoi toimittajille.

Koululaiset laitettiin aamun aikana piirtämään mitä mieleen tulee, ja tavanomaisten sateenkaari- ja perhepiirrosten joukossa muistettiin muun muassa onnettomuudessa surmansa saanutta opettajaa.

Koulun nettisivulla todettiin kaikkien olevan nyt surun ja ihmetyksen vallassa ja kerrottiin muistojumalanpalveluksesta, joka oli järjestetty Leuveniin keskiviikkoillaksi. Myös Belgian katolisen kirkon arkkipiispa Leonard vieraili koululla päivän aikana.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.