Mainos

Britit surmasivat lähes 8000 keskitysleirivankia

Tuhansia keskitysleirivankeja sai surmansa brittikoneiden pommittaessa erehdyksessä vankilaivoja Itämerellä toisen maailmansodan loppuvaiheissa. Tämä ilmenee amerikkalaisen toimittajan Lawrence Bondin tekemästä televisiodokumentista Typhoon's Last Storm , joka esitetään piakkoin amerikkalaisella History Channel -televisiokanavalla.

P 51- pommikoneita

Laivoja pommitettiin, vaikka Ruotsin Punainen Risti oli pommitusten aattona varoittanut brittijoukkoja siitä, että niissä on keskitysleirivankeja.

Dokumentissa esitetään tähän asti salassa pysyneitä tietoja ja filmejä Britannian kuninkaallisten ilmavoimien osuudesta, mm. entisten lentäjien ja eloonjääneiden lausuntoja. Kyseessä oli pahin sodassa ja mahdollisesti kaikkina aikoina sattunut meriturma. Lähes 8 000 vankia sai surmansa tällä Britannian Kuninkaallisten ilmavoimien (RAF:n) viimeisellä pommituslennolla toisessa maailmansodassa.

Keskitysleiri evakuoitiin

Kolmannen valtakunnan luhistuessa huhtikuussa 1945 SS-joukkojen komentaja Heinrich Himmler määräsi Neuengammen keskitysleirin tyhjennettäväksi. Arviolta 24 000 vankia 24 maasta evakuoitiin kahdessa viikossa. Heistä 14 000 siirrettiin Lyypekin lähelle; arviolta 4 000 tosin menehtyi matkalla. Noin 8 000 lastattiin Neustadtinlahdella kolmeen laivaan kuljetettavaksi tuntemattomaan päämäärään.

Toukokuun 3. päivänä 40 brittiläistä Typhoon-rynnäkkökonetta pommitti laivoja ilmeisesti siinä uskossa, että ne kuljettivat SS-joukkoja ja muita natsivirkamiehiä, jotka yrittivät paeta Norjaan jatkaakseen sotaa. Koneet tulittivat konekivääreillään myös vedessä olevia eloonjääneitä.

Dokumenttiin sisältyy Britannian sota-arkistosta löytynyt raportti, jonka on allekirjoittanut majuri Noel O. Till. Siinä viitataan "Neustadtinlahden katastrofiin" ja sanotaan: -Tosiasioista ja RAF:n tiedustelu-upseerien oma-aloitteisesti antamasta lausunnosta ilmenee, että päävastuu tästä suuresta ihmishenkien menetyksestä kuuluu brittiläiselle RAF:n henkilökunnalle, joka ei välittänyt asianomaisille lentäjille saamaansa tietoa, jonka mukaan näillä laivoilla on tuhansia vankeja. RAF ei ole koskaan myöntänyt tapahtunutta.

(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.