Mainos

Britannian kuningataräiti kuollut

Britannian kuningataräiti Elizabeth on kuollut 101 vuoden ikäisenä.

Buckinghamin palatsi ilmoitti, että Elizabeth kuoli tänään rauhallisesti nukkuessaan. Kuningatar Elisabetin ilmoitettiin olleen äitinsä vuoteen äärellä tämän kuollessa.

Kuningataräidin terveys oli ollut horjuva jo jonkin aikaa, mutta hän osallistui helmikuussa toisen tyttärensä, prinsessa Margaretin hautajaisiin. Margaret kuoli 71 vuoden ikäisenä.

Britannian pääministeri Tony Blair luonnehti tänään kuningataräitiä Britannian "kunnollisuuden ja rohkeuden symboliksi".

Viime elokuussa kuningataräiti vietti 101-vuotispäiväänsä. Vielä tuolloin hyvävointisen tuntuinen kuningataräiti kiersi edellisvuosien tapaan Clarence House -palatsin ympärille kerääntyneessä ihmisjoukossa.

Elizabeth oli kuningatar Elisabetin äiti ja kuningas Yrjö VI:n puoliso. Hän oli yksi Britannian kuningasperheen suosituimpia jäseniä. Hän voitti monien brittien sydämet puolelleen jo toisen maailmansodan aikana, kun hän kieltäytyi lähtemästä Lontoosta pakoon saksalaisten pommituksia. Monet ehdottivat tuolloin, että kuningasperheen olisi siirryttävä Kanadaan. -Lapset eivät lähde ilman minua. Minä en jätä kuningasta, ja kuningas ei lähde ikinä, Elizabeth julisti.

Skottilaiseen aatelistoon kuuluva Elizabeth Angela Marguerite Bowes-Lyon syntyi syntyi 4. elokuuta. Vuonna 1923 hän meni naimisiin Yorkin herttuan Georgen kanssa. Herttuasta tuli, vastahakoisesti, kuningas Yrjö VI vuonna1936, kun hänen vanhempi veljensä Edward VII luopui kruunusta mennäkseen naimisiin eronneen amerikkalaisen Wallis Simpsonin kanssa. Elizabeth luonnehti tuolloin kuninkuutta "sietämättömäksi kunniaksi".

Kuningas Yrjö kuoli 1952, jolloin Elizabethin ja Yrjön vanhemmasta tyttärestä Elizabethista tuli kuningatar Elisabet II.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.