Brexitin jälkeinen todellisuus kuumentaa tunteita Pohjois-Irlannissa

1:52
Näin Britannian EU-ero vaikuttaa yrittäjiin. Juttu tehtiin vuoden vaihteessa.

Britannian EU-eron siirtymäaika päättyi vasta reilu kuukausi sitten, mutta Pohjois-Irlannissa haluttaisiin jo pistää neuvottelutulos uusiksi. Britanniaan tiiviitä yhteyksiä kannattavat unionistit eivät kykene sulattamaan sitä, että avoimen rajan säilyttäminen Pohjois-Irlannin ja Irlannin tasavallan välillä merkitsee joitain rajamuodollisuuksia Pohjois-Irlannin ja muun Britannian välille.

Unionistipuolue DUP julkisti myöhään tiistai-iltana kampanjan brexit-sopimukseen liittyvää Pohjois-Irlannin pöytäkirjaa vastaan. Puolue pyrkii samaan hankkeelle tukea myös muilta brittimielisiltä unionisteilta.

Pöytäkirjan mukaan Pohjois-Irlantia kohdellaan ikään kuin se kuuluisi unionin tullialueeseen. Näin haluttiin välttää rauhaa mahdollisesti uhkaavat rajamuodollisuudet Pohjois-Irlannin ja Irlannin väliltä.

DUP:n mukaan puolue aikoo vastustaa kaikkia pöytäkirjaan perustuvia toimia, jotka rapauttavat Pohjois-Irlannin asemaa osana Britannian sisämarkkinoita. Puolue ei myöskään aio osallistua pöytäkirjaan liittyviin neuvotteluihin Irlannin tasavallan kanssa. Pahaenteisen varoituksen mukaan tällä on tulevaisuudessa vaikutuksensa suhteisiin rajan yli.

Tarkastajien turvallisuus huolena

Irlannin ulkoministerin Simon Coveneyn mukaan pöytäkirjan toteuttamisen muotoja voidaan kehittää, mutta sen heittäminen roskiin on mahdotonta, koska kyseessä on osa kansainvälistä sopimusta, johon Britannia ja EU ovat sitoutuneet.

– Pöytäkirja ei ole tässä varsinainen ongelma. Ongelma on brexit – sellainen brexit, jota Britannian hallitus väen väkisin ajoi. Oli myös vaihtoehtoja, jotka olisi ollut paljon helpompaa toteuttaa, Coveney sanoi Irish Times -lehdelle.

Britannian hallituksen, Pohjois-Irlannin aluehallinnon ja EU-komission oli määrä neuvotella tilanteesta keskiviikkoiltana. Nykyisen brexit-sopimuksen läpi ajanut pääministeri Boris Johnson sanoi tekevänsä kaikkensa, ettei Irlanninmerelle nouse uutta rajaa.Brittimediat kertoivat hallituksen lähettäneen EU-komissiolle kirjeen, jossa ehdotetaan jatkoaikaa Pohjois-Irlannin ja muun Britannian välisille lievemmille tarkastuksille vuoteen 2023 saakka. Helpotettujen tarkastusten ensimmäinen takaraja on maaliskuun lopussa.

Pohjois-Irlannissa aloitettiin joidenkin Britanniasta tulevien tuotteiden tarkastukset vuodenvaiheessa brexit-siirtymäajan loputtua. Nämä suppeatkin tarkastukset jouduttiiin keskeyttämään tällä viikolla tarkastajiin kohdistuvan uhkan takia.

Huolta aiheuttivat muun muassa graffitit, joissa tarkastajia kuvattiin "kohteiksi". Poliisin mukaan myös tarkastajien autojen rekisterinumeroita oli kirjattu muistiin.

Poliisin mukaan pelottelun taustalla eivät ole puolisotilaalliset järjestöt vaan yksittäiset henkilöt tai pienet ryhmät.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja