Boltin salaisuus: Moderni tekniikka ja supernopeat solut

Tehokas kiihdytys, hulppea maksimivauhti ja kyky säilyttää se kiidättivät Usain Boltin 100 ja 200 metrin maailmanennätyksiin Pekingin olympialaisissa.

Samoilla aseilla jamaikalainen aikoo liitää pikamatkojen mestaruuksiin Berliinissä lauantaina alkavissa MM-kisoissa.

- Se voittaa joka kykenee sadalla metrillä parhaaseen maksiminopeuteen, amerikkalainen valmentaja ja pikajuoksuasiantuntija Loren Seagrave summaa sadan metriä saloja.

Bolt ei ole kärjessä, kun sadalla metrillä mennään ensimmäistä 10 metriä. Pekingin ME-juoksussaan (9,69) 196-senttinen juoksija taittoi matkan silti 0,1 sekuntia nopeammin kuin Tyson Gay viime vuonna myötätuulessa tehdyssä kaikkien aikojen nopeimmassa sadan metrin pyrähdyksessä (9,68).

Aavistuksen hitaamman startin Bolt korvaa rajulla kiihdytyksellä ja maksimivauhdilla, joka Pekingin sadalla metrillä oli 12,20 m/s. Tuossa vauhdissa Boltin askeleen mitta oli 2,60 metriä.

- Tuon kokoiset kaverit yleensä aloittavat vähän hitaasti ja tulevat lopun hyvin pitkällä askeleella. Boltilla taas on 9,5:een sata metriä juoksevan sprintterin lähtö ja hän kiihdyttää 6,5:een (60m), Gay hämmästelee kilpakumppaninsa avuja.

Bolt taittaa 100 metriä 41 askeleella, kun Asafa Powell ja Gay käyttävät matkaan 2-2,5 askelta enemmän.

Vauhti ei ehdi pudota

Ellei Bolt olisi höllännyt sadan metrin olympiafinaalin lopussa, voittoaika olisi ollut 9,5-alkuinen eikä 9,69.

- Boltin vauhdin putoaminen Pekingissä 0,82-0,83 sekunnin tasosta (per kymmenen metriä) 0,90 sekuntiin viimeisellä kymmenellä metrillä kielii ainoastaan keskittymisen herpaantumisesta. Hänen olisi pitänyt kyetä juoksemaan se 0,84-0,85 sekuntiin, Seagrave arvioi.

Viime vuosina sadan metrin huippujuoksuissa vauhdin hidastuminen matkan lopussa on ollut lähes olematonta.

- Kun juostaan 9,7-alkuisia aikoja, radalla ollaan entistä vähemmän aikaa, joten sinne ei jää tilaa vauhdin hidastumiselle, Seagrave selittää.

Mihin sitten perustuvat Boltin raju kiihdytys, maksimivauhti ja kyky ylläpitää sitä. Lahjakkuuden ja oikeanlaisen harjoittelun lisäksi Seagrave kiittelee ME-miehen nykyaikaista tekniikkaa.

- Bolt, kuten Powell ja Gay osaavat käyttää juostessaan jalkojaan vähän kuten seiväshyppääjä käyttää seivästä. Tekniikka mahdollistaa suuren askeltiheyden myös pitkäjalkaiselle juoksijalle.

Kärkimiesten matalahkoon reiden nostoon, suoraviivaiseen jalan eteen vientiin ja aavistuksen "istuvaan" juoksuasentoon pohjaavalla tekniikalla haetaan lantiosta lisätehoa juoksuun. Sillä varmistetaan myös, että kaikki kontaktissa tuotettu voima saadaan hyötykäyttöön.

Supernopeat solut

Mitä lahjakkuuteen tulee, Bolt on kotoisin Trelawnystä Jamaikan luoteisnurkasta, jota pidetään maan pikajuoksun lahjakkuuspankkina. Jamaika taas Karibian entisenä orjakaupan keskuksena kuuluu Länsi-Afrikan geeniperimän vaikutuspiiriin, joka on etu pikajuoksussa.

Boltin on arveltu myös kuuluvan niiden onnekkaiden juoksijoiden joukkoon, joilla nopeista lihassoluista jopa liki kolmannes voisi olla niin sanottuja erittäin nopeita lihassoluja, jotka tuovat etua pikajuoksussa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat