Mainos

Balsamointi yleistyy Tukholmassa hautajaisten viivästyessä

Ruotsin pääkaupungissa vainajien saattamista hautaan voi joutua odottamaan viikkotolkulla. Odotusaikojen venyessä suurin osa ruumiista joudutaan balsamoimaan ennen viimeistä lepoa.

Tukholmassa hautajaisten järjestämiseen vierähtää keskimäärin yli 30 päivää omaisen kuolemasta. Muualla Ruotsissa odotusaika on usein vain noin puolet tästä, mutta koko maassa aika on pidentynyt viidellä päivällä 11 vuodessa.

Tukholman läänissä haudataan vuosittain noin 15 000 ihmistä, joista kaksi kolmasosaa joudutaan balsamoimaan. Balsamoinnin yleisyys selittyy sillä, että paikkoja ruumiiden säilyttämiselle kylmässä ei ole riittävästi.

Ruumiiden balsamoinnissa litroittain käytettävä formaldehydi ei ole kuitenkaan täysin ongelmaton aine.

- Se ei ole missään nimessä hyvä kemikaali. Se ei ole hyväksi ympäristölle ja on myös vaarallinen sen käsittelijöille, hautaustoimisto Fonusin tiedotuspäällikkö Bo Forslund sanoi Aftonbladet-lehdelle.

Muistotilaisuuspaikoista pulaa

Ruotsin lainsäädännön mukaan vainajan hautaaminen pitää tapahtua viimeistään kaksi kuukautta kuolinhetkestä. Tuoreessa valtiollisessa selvityksessä ehdotetaan ajan puolittamista vuoden 2011 alusta, mikä voi tuottaa vaikeuksia pääkaupunkiseudulla.

Odotusajan pidentyminen Tukholmassa ei johdu niinkään kirkkojen, kappeleiden tai hautapaikkojen vähyydestä. Keskeinen syy pitkäksi venyneisiin odotusaikoihin on sen sijaan pula muistotilaisuuspaikoista pääkaupunkiseudulla.

Tukholmassa hautajaisia ei järjestetä lainkaan viikonloppuisin, joten muistotilaisuuksia järjestävät seurakuntatalot ruuhkautuvat perjantaisin.

Kyrkans Tidning -lehden parin vuoden takaisen selvityksen mukaan perjantai on tavallisin päivä hautajaisille myös muualla maassa. Vain joka viides seurakunta tarjoaa mahdollisuuden järjestää hautajaiset lauantaina.

Jotkut näkevät odotusaikojen pidentymisen takana myös kiireisen suurkaupunkielämän. Kalenterista ei tunnu löytyvän tilaa muiden askareiden keskellä.

- Stressaantuneet suurkaupunkilaiset etsivät sopivaa rakoa almanakoistaan. Niin kauan kuin omaiset eivät priorisoi lähimmäistensä hautaamista, tämä on seuraus, Mats Larsson Tukholman hautaustoimesta sanoi hiljattain Dagens Nyheter -lehdelle.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.