Mainos

Avaruusluotain Galileo tuhotaan

Yksi menestyksekkäimmistä avaruusohjelmista on tulossa kohti loppuaan. Aurinkokuntamme suurinta planeettaa Jupiteria tutkinut Galileo-luotain tuhoaa itsensä tänä iltana ennen puolta yötä Suomen aikaa. Luotain on välittänyt tietoa Jupiterista ja sen kuista liki kymmenen vuotta.

Galileo aloitti matkansa 14 vuotta sitten. Se laukaistiin avaruussukkula Atlantikselta, mutta senaikaiset raketit eivät olisi saaneet sitä Jupiteriin saakka, minkä takia luotaimelle annettiin linkoavaa vauhtia Maan ja Venuksen kiertoratojen kautta.

Galileo on tutkinut kahdeksan viime vuotta Jupiterin kaasukehää ja neljää sen kuista. Yksi merkittävimmistä havainnoista on todiste Europan pinnanalaisesta merestä.

Galileo muun muassa lähetti Maahan ensimmäiset kuvat Jupiterin tuliperäisestä kuusta nimeltä Io. Reilun tonnin painoinen luotain pysyi toiminnassa kuusi vuotta pidempään kuin oli suunniteltu. Nyt luotaimessa on energiaa enää sen verran, että se voidaan panna tuhoamaan itsensä. Nasa ei nimittäin halua, että luotain tuhoutuu sattumanvaraisesti ja kylvää vaikkapa Maan mikrobeja sinne minne niitä ei tosiaankaan haluta.Luotain päätettiin tuhota Jupiterin kaasukehään. Tarkoitus on estää sitä syöksymästä myöhemmin johonkin Jupiterin kuista.

Galileon toivotaan antavan tietoja Maahan aivan viimeisiin minuutteihinsa saakka. Ja seuraavanlaisesti kai se sitten päättyy: luotain kääntyy kohti Jupiterin kamaraa, hajoaa sen tiheässä kaasukehässä kappaleiksi ja höyrystyy taivaan tuuliin.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 21.09.2003).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.