Mainos

Autonvalmistajat kitkevät päästöjä sakkojen uhalla – "Pelissä paljon ja kilpailu raivokasta"

Suuret autonvalmistajat kitkevät nyt jokaisen mahdollisen gramman hiilidioksidipäästöjä uutuusmalleistaan, kun entistä tiukemmat säännökset päästöistä ovat pian tulossa. Tämän odotetaan näkyvän selvästi Euroopan suurimmilla vuotuisilla automessuilla, jotka alkavat ensi torstaina Sveitsin Genevessä.

Autoala on nyt ainakin Euroopassa myötätuulessa. Ajokkien myyntimäärät Euroopassa ovat nousseet samalle tasolle, jolla ne olivat ennen vuoden 2008 finanssikriisiä.

Valmistajat kuitenkin pitävät riskinä sitä, että tekniset ratkaisut autojen päästöjen vähentämiseksi edelleen ovat yhä hintavampia.

– Pelissä on paljon, ja kilpailu on raivokasta, luonnehtii autoalaa kehittävän ja tutkivan Mov'eo-verkoston edustaja Marc Charlet.

Päästöjen valvontaviranomaiset ovat olleet Euroopassa erityisen tarkkoina sen jälkeen, kun autojätti Volkswagen jäi vuonna 2015 kiinni isosta huijauksesta päästömittauksissa.

Autonvalmistajien olisi kyettävä rakentamaan vuoteen 2021 mennessä moottoreita, jotka päästävät enintään 95 grammaa hiilidioksidia kullakin ajetulla kilometrillä. Vuoden 2015 säännöissä vastaava raja oli 130 grammaa kilometrillä. Niille, jotka eivät yllä uuteen päästörajaan, on tiedossa raskaita sakkomaksuja.

Epävarmuutta asetelmaan tuo se, että Yhdysvalloissa Donald Trumpin hallinto on aikonut löyhentää esimerkiksi hiilivoimaloiden päästörajoituksia. Ainakin osa Yhdysvaltain autoteollisuudesta odottaa samaa myös omalle alalleen.  

1:41

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.