Mainos

Autoilija - varo mustaa jäätä

Sää viilenee ja yöpakkaset ovat loppuviikolla mahdollisia etelässäkin. Tienpinnat voivat olla jo liukkaita öisin ja aamuisin.

Ensi yönä pakkasta voi olla monin paikoin maan pohjoisosassa, perjantain vastaisena yönä lännessä ja etelässä. Viikonloppuna yöpakkaset ovat mahdollisia maan etelä- ja keskiosassa, sunnuntaina myös Pohjois-Lapissa.

– Selkeillä alueilla teillä voi olla mustaa jäätä, joten öisin ja aikaisin aamulla kannattaa liikenteessä olla erityisen varovainen, etenkin pienillä teillä liikuttaessa, sanoo MTV3:n meteorologi Aleksi Jokela.

Mustaa jäätä syntyy, kun tienpinnan lämpötila laskee pakkasen puolelle ja ilma on tarpeeksi kosteaa.

– Tienpinta voi olla jäässä, vaikka ilman lämpötila olisi plussallakin, sanoo Aleksi Jokela.

Talvirenkaat alle hyvissä ajoin

Liikenneturvasta muistutetaan, että mustan jään paikkoja on vaikea tietää ennalta ja pitävyys voi vaihdella lyhyelläkin matkalla. Erityisen liukkaita paikkoja voivat ovat esimerkiksi alavat paikat, notkot ja sillat.

– Nyt, kun liukkaita on jo ennustettu ja jos on pakko ajaa aikaisin aamulla, talvirenkaat voi hyvin laittaa jo autoon. Parempi ennakoida, kuin liukastella ensimmäisillä jäillä, toteaa turvallisuusinsinööri Ari-Pekka Elovaara Liikenneturvasta.

Liukkauteen voi varautua paitsi vaihtamalla talvirenkaat ajoissa, myös vähentämällä nopeutta ja varaamalla matkaan enemmän aikaa.

– Myös turvavälin pituutta on syytä kasvattaa, sillä jarrutusmatkat pitenevät liukkaalla selvästi, toteaa Ari-Pekka Elovaara.

Talvirenkaita on lain mukaan käytettävä joulukuun alusta helmikuun loppuun. Nastarenkaita saa käyttää marraskuun alusta maaliskuun loppuun tai pääsiäisestä seuraavan viikon maanantaihin, riippuen siitä, kumpi on myöhemmin. Nastarenkaita saa käyttää muunakin aikana, jos keli sitä edellyttää. Myös mopoilijoiden, pyöräilijöiden ja jalankulkijoiden kannattaa varautua liukkauteen.

Perjantaina ja viikonvaihteessa heikkoja lumi- ja räntäkuuroja voi tulla koko maassa. Ensi viikolla räntä- ja lumisateita voi tulla jo yleisemmin, mutta milloin ja missä, selviää ennusteiden varmentuessa.

Sadetutka, tiesää ja kelikamerat MTV3:n sääsivustolla.

Katso alueelliset ennusteet:

Katsomo-video ei ole saatavilla

Katsomo-video ei ole saatavilla

Katsomo-video ei ole saatavilla

Katsomo-video ei ole saatavilla

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.