Autoilija, ole esimerkkinä – anna tietä koululaiselle

Koulujen alkaessa Uudellamaalla suojateiden lähettyvillä näkyy taas heijastinliiveillä varustettuja aikuisia. He ovat vapaaehtoisina mukana turvaamassa koululaisten suojateiden ylitystä.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Uudenmaan piirin ja Ifin seitsemättä kertaa järjestämän suojatiepäivystyksen tavoitteena on saada autoilijat ajamaan tarkkaavaisesti koulujen läheisyydessä ja tehdä siten lasten koulumatkasta entistä turvallisempi.

– Koulujen alkaessa suojatiet voivat olla vaaranpaikkoja monille koululaisille. Erityisesti koulumatkaa opettelevat ekaluokkalaiset voivat käyttäytyä autoteiden läheisyydessä arvaamattomasti. Suojatiepäivystyksellä haluamme tehdä lasten suojatienylityksistä mahdollisimman turvallisia, kertoo Mannerheimin Lastensuojeluliiton Uudenmaan piirin järjestöpäällikkö Minna Maanpää.

– Suojatiepäivystys on monille tiellä liikkujille tuttu juttu: vanhemmat ja muutkin aikuiset tietävät, mistä on kyse. Monet moikkaavat ja kiittävät työstä hyvän asian puolesta. Suojatiepäivystäjät ovat erityisen tärkeitä suojateillä, joissa ei ole liikennevaloja ohjaamassa autoilijoiden sekä pyöräilijöiden ja jalankulkijoiden kulkemista, Maanpää jatkaa.

Lapset kulkevat punaisia valoja päin harvemmin kuin viime vuonna – autoilijoilla parannettavaa

Ifin ja MLL:n teettämän kyselytytkimuksen mukaan peräti 44 % ala-asteikäisistä lapsista sanoo, ettei ole nähnyt luokkakavereidensa kulkevan päin punaisia, vaikka koulumatkalla on liikennevaloja.

Viime vuonna toteutetussa samassa tutkimuksessa 26 % lapsista oli nähnyt punaista päin kävelijöitä. Viikoittain punaisia päin kulkevia nähneiden lapsien osuus vastaajien joukossa on pudonnut lähes puoleen viime vuonna tehtyyn samanmuotoiseen kyselytutkimukseen verrattuna.

If ja MLL haastattelivat myös rehtoreita. Kukaan (0 %) kyselytutkimukseen vastanneista rehtoreista ei ole sitä mieltä, että autoilijat pysähtyvät aina suojatien eteen antaakseen tietä suojatien ylitysaikeissa olevalle lapselle. 35 % rehtoreista on sitä mieltä, että autoilijat pysähtyvät vastaavassa tilanteessa lähes aina.

Lähde: If

Lue myös:

    Uusimmat