Australian ilmatieteen laitoksen mukaan vuosi 2019 oli maassa ennätyskuuma ja -kuiva – keskilämpötila yli 1,5 astetta tavallista korkeampi

Kuumuus ja kuivuus vaikuttavat maastopaloihin.

Viime vuosi oli Australian mittaushistorian kuumin ja kuivin, maan ilmatieteen laitos kertoo tiedotteessaan.

Maan keskilämpötila oli 1,52 astetta tavallista korkeampi. Aikaisempi ennätys on vuodelta 2013 ja kuivuusennätys on vuodelta 1902.

– Viime vuoden tammikuu oli Australian historian kuumin kuukausi, kun muutama viikko sitten joulukuussa näimme koko maan laajuisesti päivälämpötilaennätysten rikkoutuvan peräkkäisinä päivinä, laitoksen ilmastoseurannan johtaja Karl Braganza sanoi tiedotteessa.

Tiedotteen mukaan Australiassa voidaan todennäköisesti odottaa yhtä kuumia vuosia kuin 2019.

Braganza sanoo tiedotteessa, että samaan aikaan itäisessä Australiassa sataa yhä vähemmän, mikä vaikuttaa kuivuuteen ja maastopaloihin. Hänen mukaansa ennätyskuiva ja -kuuma vuosi on yksi keskeisimmistä tekijöistä maan maastopalotilanteeseen.

Tiedotteen mukaan Australian sääolosuhteisiin vaikuttavat monet asiat kuten Intian valtameren dipoli-ilmiö, jota on kutsuttu myös Intian valtameren El Niñoksi, sekä etelänavan stratosfäärin äkillinen lämpeneminen.

Tiedotteessa kerrotaan, että tammi–helmikuussa maan koillisosassa sijaitsevassa Queenslandin osavaltiossa koettiin poikkeuksellisia sateita.

Australia on kärsinyt kuukausia jatkuneista maastopaloista. Syyskuun jälkeen maassa on palanut yli 2 000 asuintaloa ja palot ovat levinneet yli 80 000 neliökilometrin alueelle.

Vertailukelpoinen lämpötilanmittaushistoria ulottuu Australiassa vuoteen 1910, sademääristä vertailukelpoisia tuloksia on vuodesta 1900.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja