Australia jatkoi hongkongilaisten viisumeja ja varoitteli kansalaisiaan uudesta turvallisuuslaista – Kiina: "Täysin naurettavaa ja virheellistä"

2:00
Hongkong aikoo soveltaa uutta turvallisuuslakia ankarasti, sanoo hallintojohtaja.

Australia on jatkanut yhteensä noin 10  000 maassa asuvan hongkongilaisen viisumeita viidellä vuodella. Lisäksi pääministeri Scott Morrison kertoo, että maassa opiskelijaviisumilla tai väliaikaisella työviisumilla oleville hongkongilaisille tarjotaan mahdollisuutta hakea pysyvää oleskelulupaa.

Tuoreet toimet liittyvät Hongkongin uuteen turvallisuuslakiin. Kiistelty ja laajasti kritisoitu turvallisuuslaki tuli voimaan viikko sitten kesäkuun lopussa. Laki määrää kovia rangaistuksia muun muassa itsenäisyyden kannattamisesta.

Samanlaisia viisumitoimia tehtiin uutistoimisto AFP:n mukaan myös vuoden 1989 Taivaallisen rauhan aukion verilöylyn jälkeen.

Australian yleisradioyhtiö ABC kertoo, että Australia aikoo Morrisonin mukaan myös laittaa jäähylle sen ja Hongkongin välisen rikoksentekijöitä koskevan luovutussopimuksen.

Australian ulkoministeriö on lisäksi päivittänyt Hongkongin matkustustiedotetta ja varoittanut Hongkongissa oleskelevia kansalaisiaan vaarasta tulla otetuksi kiinni Kiinan asettaman "epämääräisesti määritellyn" turvallisuuslain puitteissa.

Lakia voidaan tulkita varsin laajasti

Torstaisessa matkustustiedotteessa huomautetaan, että maksimirangaistus uuden turvallisuuslain puitteissa on elinkautinen vankilatuomio.

Tuoreessa turvallisuuslaissa on tiedotteen mukaan ongelmana myös se, että lakia voidaan tulkita varsin laajasti.

– Voit rikkoa lakia, vaikka sinun ei ole tarkoitus, matkustustiedotteessa varoitetaan.

Lain laajuudesta ja sen soveltamiseen liittyvistä asioista ei ole ulkoministeriön palvelun mukaan vielä selvyyttä. 

Tiedotteessa varoitetaan myös siitä, että matkailija voi joutua karkotetuksi maasta tai hänet voidaan luovuttaa Manner-Kiinaan oikeuden eteen.

Australia päivitti aiemmin viikolla matkustustiedotettaan Kiinan osalta. Kiinassa matkustavan on tiedotteen mukaan mahdollisuus joutua mielivaltaisin perustein kiinni otetuksi.

Kiinan suurlähetystö Canberrassa julisti Australian varoituksen olevan täysin naurettava ja sisältävän virheellistä informaatiota.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja