Mainos

Asuntomarkkinoiden suunta 2008

Kolmatta sataa asuntomarkkinoiden asiantuntijaa ja avaintoimijaa kokoontui toissa viikolla pohtimaan asuntomarkkinoiden tilaa ja näkymiä. Asuntomarkkinat-huippuseminaarin osanottajia askarrutti yksi kysymys ylitse muiden: leviääkö maailmantaloutta jo heilutteleva Yhdysvaltojen asuntoluottokriisi Suomeenkin ja jos, niin minkälaisin seurauksin. Asuntojen hintakuplat ovat puhjenneet monissa Euroopan maissa, esimerkiksi Virossa ja Ruotsissa - miksei näin kävisi myös Suomessa?

Korkojen nousu ja yleisen epävarmuuden lisääntyminen ovat lähes pysäyttäneet pitkään jatkuneen asuntojen hintojen nousun myös meillä. Markkinoilla on nyt monenlaisia näkemyksiä ja odotuksia asuntojen hintakehitykselle.

Vanhojen kerrostaloasuntojen hinnat loka-joulukuu 2007

€/m2

muutos vrt. 7-9/2007

muutos vrt. 10-12/2006

Pääkaupunkiseutu

3054

0,5 %

6,1 %

Muu Suomi

1453

0,2 %

4,2 %

Lähde: Tilastokeskus

Asuntomarkkinoiden ammattilaiset eivät usko dramaattisiin muutoksiin markkinatilanteessa. ”Jos katsoo suomalaisen kuluttajan perustilannetta - työllisyystilanne kai on parempi kuin koskaan, korot ovat pikemmin laskussa kuin nousussa ja monilla aloilla tehdään varsin tuntuvia palkankorotuksia - niin kyllä se ennustaa sitä, että tänä vuonna tullaan edelleen tekemään mukavasti asuntokauppoja”, toteaa Kiinteistömaailma Oy:n toimitusjohtaja Tommi Rytkönen. ”Sitä indikoivat jo tämän kuukauden ensimmäiset viikot, kun näytöillä on todella paljon ihmisiä ja myös päätöksiä tehdään. Tällä hetkellä ollaan noin kahden kuukauden myyntiajoissa.” Rytkönen arvioi, että tänä vuonna nimelliset hintojen nousut tulevat olemaan todennäköisesti noin 3-4 %. ” Pääkaupunkiseudulla luultavasti hiukan enemmän, maakuntakaupungeissa vähemmän. Reaalihinnat pysyvät suunnilleen ennallaan.”

Asuntomarkkinoiden rauhoittumista kuvaa se, että myymättömien uusien asuntojen varasto kaksinkertaistui viime vuonna. Sitäkään ei tosin pidetä vielä kovin hälyttävänä: "Näillä määrillä - 850 asuntoa, joka tarkoittaa noin 15 % myymättömistä vapaarahoitteisista asunnoista - olemme aivan siedettävissä, järkevissä lukemissa", Rytkönen kuittaa. Samoilla linjoilla on Oy Alfred Palmberg Ab:n toimitusjohtaja Pauli Mäkelä: ” Emme me pyri mihinkään nollatoleranssiin. Saahan kohteen valmistuessa olla myymättömiä asuntoja - hinnat ovat silloin kohdallaan. Pääkaupunkiseudulla emme ole jättäneet yhtään kohdetta panematta liikkeelle kysynnän puutteen vuoksi; sen sijaan on joitain muita paikkakuntia, joissa on selvästi jäänyt myymättömiä asuntoja liikaa käsiin. Sitä tuotantoa jarrutetaan. Tilastojen perusteella esimerkiksi Jyväskylä näyttää tässä mielessä ongelmalliselta paikkakunnalta."

Alueelliset erot asuntomarkkinoilla ovat siis kasvamassa, mutta suurempaan huoleen ei alan asiantuntijoiden mielestä ole aihetta ainakaan lyhyellä tähtäimellä. Pidemmällä jänteellä suurimmat haasteet asuntomarkkinoille asettaakin ilmastonmuutos, jonka vaikutuksia on ryhdytty nyt vakavasti arvioimaan.

(JKA 8.2.2008)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.