Asuntoa etsimässä? Vuokraa yksityiseltä ja säästät rahaa

Syksyn vuokraussesonki on jälleen alkanut. Etsijän toiveissa on löytää edullinen unelma-asunto. Onko vuokranantajalla väliä?

Vuokratuotto on pysynyt vakaana kaksi vuosikymmentä, osoittaa Suomen Vuokranantajien Pellervon Taloustutkimuksella teettämä selvitys. Mutta mitä se tarkoittaa? 

– Vakaa tuottotaso kertoo, että yksityiset vuokranantajat eivät tavoittele ylisuuria voittoja, toteaa Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva.

Vuokrankorotukset ovatkin ennen kaikkea seurausta vuokranantajalle lankeavista kohonneista kustannuksista ja asuntojen hintatason noususta.

– Esimerkiksi kiinteistöveron korotus tulee kohottamaan vuokranantajan kulurasitusta. Myös kiinteistönhoidon kustannukset jatkavat kasvuaan, kommentoi Koro-Kanerva.

Suuret sijoittajat ulosmittaavat tuotot

Vapaarahoitteisissa asunnoissa vuokrien nousu on ollut maltillisempaa kuin valtion tukemissa asunnoissa. Tilastokeskuksen mukaan vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat ensimmäisellä vuosineljänneksellä 2,8 prosenttia kun taas valtion tukemien ARA-asuntojen vuokrat nousivat 3,3 prosenttia.

Koro-Kanervan mukaan ero selittyy tuetun tuotannon aiheuttamalla markkinoiden eriytymisellä:

– Tuetussa vuokra-asuntokannassa ehdot antavat mahdollisuuden tiettyyn tuottoon, jonka suuret institutionaaliset sijoittajat myös ulosmittaavat. Yksityinen pienvuokranantaja puolestaan joutuu elämään markkinatilanteen mukaan.

Yksityinen reagoi taloudelliseen tilanteeseen

Kokemukset vuokraustoiminnan arjesta kertovatkin, että yksityiset vuokranantajat ovat korotuksissaan maltillista ja paikoin vuokrien nousu on pysähtynyt.

– Takavuosien kaltaisia korotuksia vuokralaisen vaihtuessa ei tehdä. Joissakin kaupungeissa vuokrat joustavat jopa alaspäin. Tämä kertoo selkeästi siitä, että vuokra-antajat reagoivat herkästi vallitsevaan taloudelliseen tilanteeseen ja vuokralaisten maksukyvyn kehittymiseen. Tavoite numero yksi on kuitenkin saada asunto vuokralle, Koro-Kanerva avaa tilannetta.

Lähde: Suomen Vuokranantajat

Lue myös:

    Uusimmat