Mainos

Asunnottomat pakenevat pakkasilla kauppakeskuksiin

Kampin kauppakeskus on kysynyt neuvoja asunnottomien kanssa toimimiseksi jo poliisilta.

Tositarina tältä talvelta: Perjantai-iltana Helsingin keskustassa on kova pakkanen. Kampin kauppakeskuksen järjestyksenvalvojat lähtevät poistamaan kauppakeskuksesta naista, joka kulkee ostoskärryjen kanssa. Nainen kysyy vartijoilta virolaisittain murtaen:

– Mis minä sit ole?

– Tuosta sössötyksestä ei saa mitään selvää. Puhuisit edes suomea, järjestyksenvalvojat sanovat naiselle.

He ohjaavat naisen määrätietoisesti ulos pakkaseen. Oliko heidän käytöksensä asiallista, kauppakeskuspäällikkö Heli Vainio?

– Ei ollut. En mitenkään puolustele järjestyksenvalvojien käytöstä, mutta heitä saattaa toki turhauttaa, kun samoja ihmisiä joutuu kerta toisensa jälkeen poistamaan.

Perjantaina järjestyksenvalvojat poistavat tämän naisen Kampin kauppakeskuksesta kolmesti.

Järjestyksenvalvontaa hoitava yritys ei halunnut kommentoida tapausta.

Asiakkaita häiritsi esitteiden jakaminen

Asunnottomien tilanne vaikeutuu pakkasten myötä. Paikkoja, joissa oleskella kylmillä säillä ilmaiseksi on pääkaupungissa vähän. Moni ajautuu kuljeskelemaan kaupungissa avoimiin, lämpimiin tiloihin kuten kauppakeskuksiin.

– Ongelma nousee pintaan talvisin. Kesällä asunnottomat voivat oleskella ulkonakin, Kampin kauppakeskuksen päällikkö Heli Vainio sanoo.

Kampissa tunnetaan muutama vakiokasvo. Yksi heistä on tämä järjestyksenvalvojien poistama nainen, joka puhuu lähinnä viroa. Järjestyksenvalvojat ovat ottaneet yhteyttä jo poliisiinkin kysyäkseen neuvoja tällaisissa tapauksissa toimimiseksi. Poliisi ei osannut antaa neuvoja.

Nainen vierailee Kampissa talvisaikaan päivittäin ja käy siellä myös nukkumassa.

– Järjestyksenvalvojien esimies on pari viikkoa sitten yrittänyt keskustella naisen kanssa. Keskustelu oli hankalaa, kun nainen ei puhu suomea. Esimies oli kuitenkin ymmärtänyt, että naisella olisi jossain asuntokin. Osa asunnottomista valitsee elämäntapansa eikä edes halua asua sisätiloissa, kauppakeskuspäällikkö Vainio sanoo.

Nainen on jaellut kauppakeskuksen asiakkaille uskonnollisia esitteitä, mitä osa on pitänyt häiritsevänä.

– Kauppakeskuksesta voidaan heittää pois henkilö, joka häiritsee muita asiakkaita tai vahingoittaa omaisuutta, Vainio sanoo.

Vastuu kuuluisi valtiolle

Vailla vakinaista asuntoa VVA ry:n toiminnanjohtaja Sanna Lehtonen sanoo, että ulkomaalaisilla asunnottomilla on Suomessa todella vähän vaihtoehtoja.

– Päästäkseen asunnottomien hätämajoitukseen esimerkiksi Helsingissä pitää olla helsinkiläinen. Käytännössä ulkomaalaiset asunnottomat voidaan ohjata lähinnä suurlähetystöön tai heistä voi soittaa sosiaalipäivystykseen. Päivystyksellä on tosin kädet täynnä töitä lastensuojelutapausten kanssa, Lehtonen sanoo.

VVA:lla on Kalkkers-yökahvila, jonne mahtuu 25 ihmistä. Pakkasilla se on ollut täpötäynnä. Kalkkers on juuri se paikka, jonne ulkomaalaiset tai ulkopaikkakuntalaiset suomalaiset asunnottomat saapuvat viettämään pakkasöitä.

– Olemme yrittäneet selvittää, miksi he ovat tässä tilanteessa mutta kaikki eivät halua kertoa sitä. Taustalla voi olla esimerkiksi perheväkivaltaa, Lehtonen sanoo.

Kalkkers pyörii täysin Raha-automaattiyhdistykseltä saadulla tuella ja on auki ympäri vuorokauden vain talvisin. Lehtonen pitää tärkeänä, että yhteiskunta ottaisi vastuun asunnottomuudesta. Valtion asunnottomuusohjelma on auttanut kotimaisia asunnottomia, mutta ulkomaalaisten asunnottomien tilanne on yhä vaikea.

– Valtioilla on sopimus vapaasta liikkuvuudesta. Valtion pitäisi järjestää sellainen paikka, jossa nämä ihmiset voisivat yöpyä, Lehtonen sanoo.

Kampin keskuksen vieressä oleva Kampin kappeli kerää paraikaa vaatteita asunnottomille. Vaatteita voi viedä Kampin kappeliin aukioloaikoina ensi maanantaihin saakka. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.