Asumisoikeusasuminen – edullinen vaihtoehto vuokra-asumiselle

Pääkaupunkiseudun asuntojen vapaarahoitteiset vuokrat ovat karanneet käsistä, kun taas asumisoikeusasuntojen kysyntä on kasvanut edullisten kustannusten takia. 

Asumisoikeusasuminen on edullinen vaihtoehto vuokra- ja omistusasumiselle. Asunnon saa sijoittamalla 15 prosenttia asunnon hinnasta, jonka jälkeen maksetaan kuukausittaista käyttövastiketta.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:n tilaston mukaan asumisoikeusasuminen on edullista pääkaupunkiseudulla ja Helsingissä. Asumisoikeusasunnon käyttövastike on Helsingissä 43 prosenttia ja muualla pääkaupunkiseudulla 38 prosenttia edullisempi kuin markkinavuokrat.

Myös muualla maassa asumisoikeusasumisen käyttövastikkeet ovat lähes 17 prosenttia markkinavuokria edullisempia.

Jonot kasvavat

Pitkät jonot vaikeuttavat kuitenkin asumisoikeusasunnon saamista. - Jonoista pitäisi päästä eroon. Nykyinen kunkin kunnan vastuulla oleva asumisoikeusasuntojen jonotusjärjestelmä on kallis ylläpitää ja aiheuttaa turhaa työtä. Jonoista luopuminen nopeuttaisi myös asunnon saantia, sanoo Suomen Asumisoikeusyhteisöt ry:n puheenjohtaja Marko Pyykkönen.

Mutta kun kerran on päässyt asumisoikeusasuntoon kiinni, ei sieltä helposti muuteta pois. Asumisoikeusasuntojen vaihtuvuus on pienintä Helsingissä. Se on jopa pienempää kuin Helsingin kaupungin vuokra-asunnoissa. Vaihtuvuus on vähäistä myös muualla Suomessa. 

Määrä selvästi kasvussa

Asumisoikeusasuntojen rakentaminen on ollut sidoksissa vuokra-asuntojen rakentamiseen. Juuri alkusyksystä poistettu kytkös on mahdollistanut 1500 asumisoikeusasunnon aloittamisen vuoden 2014 aikana.

Asumisoikeusasuntoja on rakennettu viime vuosina keskimäärin 1300 vuodessa. Vuoden 2014 alussa Suomessa oli 40 500 asumisoikeusasuntoa, joista puolet sijaitsevat pääkaupunkiseudulla tai sen kehyskunnissa. Seuraavaksi eniten asumisoikeusasuntoja on Tampereen  ja Turun seuduilla.

Lähde: ARALue myös:

    Uusimmat