Asiantuntijat varoittavat: Liika vedenjuonti onkin vaarallista

Asiantuntijat hyökkäävät rajusti suosituksia vastaan, joiden mukaan meidän pitäisi juoda kahdeksan lasia päivässä. Liika vedenjuonti voi olla vaarallista, Daily Mail raportoi.

Veden juontia yliarvostetaan, väittää arvostettu Financial Times -lehden terveyskolumnisti ja lääkäri Margaret McCartney. McCartney hyökkää voimakkaasti ajatusta vastaan, jonka mukaan jokaisen ihmisen tulisi juoda kahdeksan lasia vettä päivässä. Hänen mukaansa runsaan vedenjuonnin eduista ei ole riittävästi näyttöä.

– Suurin huoleni on, että vesiteollisuus yrittää hyötyä terveysammattilaisten suosituksista, joiden mukaan meidän pitäisi juoda enemmän. Ajatus, että tarvitsemme kahdeksan lasia vettä päivässä on naurettava. Vedentarve riippuu ihmisistä ja on erilainen joka päivä, McCartney muistuttaa.

Veden terveyshyödyt ovat ilman muuta kiistattomia. Vesi on tarpeellinen monille elintoiminnoille ja liian vähäinen vedenjuonti voi johtaa suolan vähenemiseen kehossamme ja sitä kautta aivovaurioon ja jopa kuolemaan. Nestehukka on äärimmäisen vaarallista, mutta myös liika juominen voi vahingoittaa. Hyponatremia on tila, jossa veren natriumpitoisuus on liian alhaisella tasolla. Myös tämä tila voi johtaa kuolemaan.

Kahdeksan lasia päivässä on kuitenkin liioittelua, sanoo myös ravitsemusterapeutti Catherine Collins, joka työskentelee Lontoossa St Georgen sairaalassa.

Collinsin mukaan aikuinen ihminen tarvitsee 20-30 millilitraa nestettä elokiloa kohden joka päivä. Ravitsemusterapeutti muistuttaa, että tätä määrää ei tarvitse saada pelkästään juomalla vettä.

– Monet unohtavat, että saamme nesteitä myös ruoasta. Hedelmät ja vihannekset ovat täynnä vettä ja jopa juustossa on kolmannes vettä. Ihmiset ajattelevat myös, ettei teetä, kahvia, mehua tai keittoa lasketa, Collins sanoo.

Tarkkaile vanhusten veden juontia

Pientä janoa ei Collinsin mukaan tarvitse pelätä, sillä se ei ole vielä merkki nestehukasta.

– Jano on merkki siitä, että neste on vähissä, mutta se ei ole merkki nestehukasta ja että tarvitset suuren määrän vettä. Useimmat ihmiset pärjäävät, kun juovat parin tunnin välein, Collins kertoo.

Kuumeisena runsas vedenjuonti on sen sijaan hyvästä, sillä hikoillessa keho menettää nestettä.

– Kuumeisena kannattaa juoda ylimääräinen 500 milliä vettä päivässä jokaista kuumeastetta kohden. Myös kuntoilun jälkeen tai hikoillessa kannattaa juoda enemmän, Collins lisää.

Kaikki on kuitenkin yleensä kunnossa, kun ihminen virtsaa oljenkeltaista virtsaa kolme neljä kertaa päivässä. Jos virtsamäärät ovat kovin pieniä, virtsa tumman väristä ja virtsaamiskertoja harvoin, kannattaa juoda lisää.

Myös lasten ja vanhusten veden juontia kannattaa tarkkailla, sillä he eivät osaa välttämättä ilmoittaa, koska ovat janoisia. Vanhukset voivat iän myötä jopa menettää kyvyn tuntea janoa.

Teksti: MTV3/Helmi

Lähde: dailymail.co.uk

Kuvat: Shutterstock/Piotr Marcinski/Masche

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja