Asiantuntijat varoittavat: 5 ruokaa, joita sinun ei pitäisi koskaan syödä

Ruokasivusto Rodale.com kysyi ravitsemus- ja elintarviketurvallisuusasiantuntijoilta, mitä ruokia ihmisen ei kannattaisi suuhunsa pistää.

Jos haluat syödä mahdollisimman puhdasta ruokaa, kannattaa sinun valita kaupassa hedelmiä, vihanneksia ja ei-prosessoituja tuotteita. Useimmiten tämä tarkoittaa luomuruokia, jotka eivät sisällä minkäänlaisia lisäaineita. Sen sijaan jotkut teolliset, prosessoidut ja lisäaineilla kyllästetyt elintarvikkeet saattavat olla jopa haitaksi terveydellemme ja niiden valmistusprosessi saastuttaa myös luontoa. Rodale.com kysyi elintarvike- ja ravitsemusalan ammattilaisilta, mitä ruokia kaupassa kannattaisi välttää.

1. Viljoja elinaikanaan syönyt nauta

Polyface Farmsin omistaja, kestävän kehityksen puolestapuhuja Joe Salatin neuvoo välttämään viljoja elinaikanaan syönyttä nautaa.

Salatinin mukaan nautakarja on luotu syömään ruohoa, mutta jotkut viljelijät syöttävät tänä päivänä eläimilleen esimerkiksi maissia ja soijapapuja, jotta karja lihoisi nopeammin teurastettavaksi. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että ihminen saa lihasta huomattavasti vähemmän ravintoaineita. Tutkimusten mukaan ruohoa syöneen naudan liha sisältää merkittävästi enemmän betakaroteenia, E-vitamiinia, kalsiumia, magnesiumia, Omega 3 –rasvahappoja sekä linolihappoja.

2. Säilykepurkeissa olevat tomaattivalmisteet

Missourin yliopiston endokrinologian lääkäri Fredrick Vom Saal suosittelee välttämään metallisissa säilykepurkeissa olevia tomaattivalmisteita, sillä purkit sisältävät terveydelle haitallista, kiisteltyä Bisfenoli A -kemikaalia.

Tuoreen Harvardin yliopiston tutkimuksen mukaan BPA-kemikaali voi aiheuttaa muun muassa sydänsairauksia ja diabetesta. Tutkimustulokset osoittivat myös, että päivittäin viiden päivän ajan säilykekeittoja syöneillä ihmisillä BPA-kemikaaliarvot kohosivat elimistössä noin 1000 prosenttia. Aiemmissa tutkimuksissa on osoitettu BPA:n aiheuttavan myös syöpää.

Vom Saal kehottaakin valitsemaan kaupassa mieluummin lasipurkeissa tai tetroissa olevia tuotteita.

3. Viljelty lohi

Albanyn yliopiston terveys- ja ympäristöinstituutin tutkija David Carpenter ei suosittele syömään viljetyä lohta.

Carpenterin mukaan lohet eivät ole luotu syömään soijaa, siipikarjan kuivikkeita eikä hydrolysoituja kananhöyheniä. Tämä johtaa siihen, että viljelty lohi sisältää huomattavasti vähemmän D-vitamiinia ja sen sijaan huomattavasti enemmän epäpuhtauksia, kuten karsinogeeneja, torjunta-aineita ja PCB:tä. Saastuneimmat kalat tulevatkin Carpenterin mukaan Pohjois-Euroopasta. Suomessa lohta ei viljellä verkkoaltaissa

4. Mikropopcornit

Amerikkalaisen ympäristöjärjestö Environmental Working Groupin tutkija Olga Naidenko varoitta mikropopcornpakkausten sisältämistä kemikaaleista. Tutkimusten mukaan nämä kemikaalit voivat aiheuttaa ihmiselle muun muassa hedelmättömyyttä. Eläintestien perusteella kemikaalit voivat aiheuttaa myös maksa-, eturauhas- ja haimasyöpää. Naidenkon mukaan kemikaalit irtoavat pakkauksesta mikrossa lämmityksen aikana ja imeytyvät popcorneihin.

Valmista siis popcornisi mieluummin perinteiseen tapaan kattilassa.

5. Tavalliset omenat

Cornucopia-instituutin maatalousasiantuntija Mark Kastel kehottaa ostamaan kaupasta ainoastaan luomuomenoita (tai poimimaan niitä suoraan puusta). Ei-orgaaniset omenat sisältävät nimittäin kaikista hedelmistä eniten torjunta-aineita. Kastelin mukaan omenanviljelijät vakuuttavat, etteivät hedelmiin käytetyt torjunta-aineet ole haitallisia ihmiselle. Kastelin mukaan kuitenkin jo terve järki sanoo, etteivät mitkään teolliset aineet voi olla hyväksi ihmisen terveydelle pitkällä aikavälillä.

Lähde: Rodale.com

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja