Asiantuntijan kikat: Näin peität harmaat hiukset tyylikkäästi

Hiusten harmaantuminen on edessä kaikilla, toisilla mahdollisesti muita aiemmin. Kun harmaantumisen ensi merkit ilmaantuvat, voi harmaiden peitto tuntua ajankohtaiselta.

Lue yhdysvaltalaisen hiusstylisti Ron Kingin vinkit harmaiden peittoon.

Kevytväri

Kevytväri on miedompi väri kuin kestoväri. Väri kestää muutamia viikkoja ja on oiva vaihtoehto niille, joilla harmaita on vasta alkanut esiintyä.

– Jos hiuksesi ovat kuitenkin vielä suurimmaksi osaksi omaa luonnollista väriäsi, et varmaan halua luopua niistä. Kevytväriä voit käyttää häiritsemättä sitä, mikä hiuksissasi jo on luonnollista ja kaunista, King sanoo.

Raidat

Raidat sekoittavat harmaat hiukset muiden hiustesi sekaan.

Kestoväri

King suosittelee turvautumaan kestoväriin, kun hiukset ovat harmaantuneet 45–50-prosenttisesti.  

Hiustuotteet

Mikäli värjääminen ei tunnu hyvältä idealta, mutta haluaisit silti peittää harmaan, King suosittelee esimerkiksi hiusväri-spraytä. Väri pestään pois sampoolla.

Miksi toiset harmaantuvat muita nopeammin?

– Hiukset harmaantuvat, kun väriä tuottavat solut lopettavat pigmentin tuottamisen, kertoo ihotautilääkäri Jeffrey Benabio yhdysvaltalaisesta Kaiser Permanente -terveyspalveluorganisaatiosta WebMd-sivustolle.

Valkoihoiset ihmiset alkavat harmaantua tyypillisesti noin 35-vuotiaana, aasialaistaustaiset lähempänä 40 ikävuotta ja afroamerikkalaiset noin 45-vuotiaana. Puolella maailman ihmisistä on 50-vuotiaana merkittävä määrä harmaita hiuksia. Valkoihoisen ihmisen katsotaan harmaantuvan ennenaikaisesti, mikäli harmaantuminen alkaa kaksikymmenvuotiaana – afroamerikkalaisilla harmaantuminen ennen 30 ikävuotta on aikaista. 

Stressi ei aiheuta harmaita

Vastoin yleistä uskomusta stressin ei ole voitu todistaa aiheuttavan hiusten harmaantumista. Tutkijat eivät osaa sanoa, miksi toiset harmaantuvat aiemmin, mutta geeneillä on suuri vaikutus.

Benabion mukaan myös B12-vitamiinin puutos tai aivolisäkkeen tai kilpirauhasen häiriöt voivat aiheuttaa ennenaikaista harmaantumista, joka on kuitenkin korjattavissa, kun alkuperäinen ongelma on korjattu.

Joidenkin tutkimusten mukaan ennenaikaisella harmaantumisella ja alentuneella luuntiheydellä myöhemmässä elämässä olisi yhteys, mutta vuonna 2007 tehdyssä tutkimuksessa kalifornialaisilla miehillä ja naisilla ei vastaavaa yhteyttä havaittu.

– Luuntiheys liittyy aktiivisuuteen, painoon, pituuteen ja etniseen taustaan. Sillä ei ole yhteyttä hiuksiin tai tekijöihin, jotka määräävät hiusten värin, sanoo Kalifornian yliopiston tutkija Deborah J. Morton WebMd-sivustolla.

Lähde: Webmd

Lue myös:

    Uusimmat