Asiantuntijalta karu arvio: Prinsessa Catherine tulee kärsimään kohusyytöksistä kuningas Charlesia enemmän: "Kate ei voi piiloutua"

Herttuatar Meghanin kohuhaastattelu paljastaa järkyttäviä yksityiskohtia brittihovista 8:01
Katso videolta: Herttuatar Meghanin haastattelu Oprah Winfreyn kanssa herätti kohun vuonna 2021

Kuninkaallisasiantuntija Tessa Dunlopin mukaan kohusyytökset tulevat olemaan erityisen haitallisia prinsessa Catherinelle, mutta myös herttuatar Meghanille.

Kuninkaallistoimittaja Omid Scobien uutuuskirja Endgame on aiheuttanut valtavaa kohinaa, sillä kirjan hollanninkielisessä myynnistä vedetyssä painoksessa nimettiin kaksi kuninkaallista, jotka väitetysti osallistuivat aikoinaan kyseenalaiseen keskusteluun, jossa pohdittiin prinssi Harryn  ja herttuatar Meghanin  esikoisen Archien  ihonväriä kun tämä ei ollut vielä syntynyt. 

Televisiojuontaja Piers Morgan  kertoi aiemmin viikolla ohjelmassaan, että hollantilaispainoksen mukaan kyseiset kuninkaalliset olisivat olleet Harryn isä kuningas Charles  ja prinssi Williamin  puoliso prinsessa Catherine. Kirjan englanninkielisessä painoksessa nimiä ei ole mainittu.

Historioitsija ja kuninkaallisasiantuntija Tessa Dunlop kertoo Mirrorille uskovansa, että kohusyytökset tulevat olemaan vahingollisia erityisesti Catherinelle. 

– Heidän yksilöllisen asemansa kannalta tämä menee ohi, mutta naisiin kohdistuneiden sukupuolittuneiden odotusten takia tämä vahingoittaa Katea enemmän. 

– 75-vuotias Charles on kuin kömpelö isähahmo, ja hänen möläytyksensä on helpompi antaa anteeksi. Kate sen sijaan ei voi piiloutua ikänsä sekä elämänvaiheensa taakse, minkä takia hänen nimeämisensä olikin niin julmaa. 

Dunlopin mukaan paljastuksesta tulee kärsimään myös herttuatar Meghan, joka alunperin toi asian julkisuuteen kertoessaan siitä Oprah Winfreyn  haastattelussa vuonna 2021. Meghan kertoi tuolloin kuulleensa asiasta puolisoltaan Harrylta, jolle olisi "oltu huolissaan" syntymättömän lapsen ihonväristä. Meghan ei nimennyt keskustelussa mukana olleita henkilöitä. 

– Se olisi hyvin vahingollista hänelle, Meghan kommentoi tuolloin. 

Asian tultua ilmi haastattelussa hovista kommentoitiin tapausta tiedotteella, jossa todettiin, että "muistot saattavat vaihdella" keskusteluista sekä niiden sisällöistä.

Aiemmin tänä vuonna markkinoidessaan elämäkertakirjaansa Spare prinssi Harry totesi haastattelussa brittitoimittaja Tom Bradbylle, etteivät hän ja Meghan koskaan syyttäneet Harryn kuninkaallisia sukulaisia rasismista, vaan brittimedia olisi kääntänyt asian rasismikohuksi. Harryn mukaan pariskunta halusi sen sijaan nostaa esille kuninkaallisessa perheessä vellovat tiedostamattomat ennakkoluulot.

Dunlopin mukaan Scobien kirja osoittaa monet asiat, jotka menivät hovin osalta pieleen silloin, kun Harry ja Meghan olivat osa kuninkaallista perhettä. 

– Omidin kirja on jälleen uusi muistutus siitä, ettei monarkia tehnyt tarpeeksi suojellakseen Meghania, Britannian ensimmäistä kuninkaallisena työskentelevää värillistä naista. 

– Emme saa koskaan tietää totuutta tuosta syntymätöntä Archieta koskeneesta sananvaihdosta, mutta rakentava keskustelu pariskunnan kanssa heidän huolistaan olisi pitänyt käydä jo kauan sitten. 

Asiantuntija kritisoi brittihovia myös sen etnisen kirjon vähäisyydestä, johon Buckinghamin palatsi on tiedottanut keskityttävänsä paremmin vastaisuudessa. Muutosta ei ole kuitenkaan näkynyt. 

– Viime laskemalta 9,7 prosenttia työntekijöistä edustaa etnistä vähemmistöä kaupungissa, jossa yli 40 prosenttia on muita kuin vaaleaihoisia. Se ei riitä. 

– William vakuutti, että "emme todellakaan ole rasistinen perhe". Nyt heidän on todistettava se. Teot puhuvat enemmän kuin sanat, summaa Dunlop viitaten prinssi Williamin kommenttiin toimittajalle Oprah Winfreyn haastattelun jälkeen. 

Mikään taho ei ole vielä pystynyt todistamaan, pitääkö Scobien kirjan hollantilaisessa painoksessa esitetty väite paikkaansa vai ei. Kirjailija Scobien mukaan tapauksen syynä olisi "käännösvirhe" eikä se olisi hänen vastuullaan. Scobien mukaan hän itsekin haluaa tietää, mitä on tapahtunut, sillä hän ei kertomansa mukaan olisi koskaan kirjoittanut kenenkään nimiä yhteenkään luonnokseen. 

– Siinä kirjassa, jonka toimitin ja allekirjoitin, ei ollut nimiä. 

Scobien mukaan hän ei olisi haastatellut Harrya ja Meghania kirjaansa varten, vaan olisi saanut tietonsa kuninkaallisilta lähteiltään sekä paria läheisiltä lähteiltä. Myös hollantilaiskäännöksen julkaisija on vedonnut käännösvirheeseen. Harry ja Meghan eivät ole kommentoineet esitettyjä väitteitä kyseenalaisista keskusteluista ja niiden osapuolista.

Kuninkaalliset niin ikään ovat pidättäytyneet kommentoimasta asiaa millään tavalla. 

Lue myös:

    Uusimmat