Kohu velloo kuningas Charlesin ja prinsessa Catherinen ympärillä – Harryn ja Meghanin reaktiota odotetaan: "Hiljaisuus on korvia huumaavaa"

Herttuatar Meghanin kohuhaastattelu paljastaa järkyttäviä yksityiskohtia brittihovista 8:01
Katso videolta: Herttuatar Meghanin haastattelu Oprah Winfreyn kanssa herätti kohun vuonna 2021

Prinssi Harry ja herttuatar Meghan eivät ole toistaiseksi kommentoineet lainkaan Omid Scobien Endgame-kirjan hollantilaisen painoksen väitettä, jonka mukaan väitetyssä kyseenalaisessa keskustelussa Archien ihonväristä olisivat aikoinaan olleet mukana kuningas Charles ja prinsessa Catherine.

Isossa-Britanniassa on kuohunut viime päivinä kuninkaallistoimittaja Omid Scobien uutuuskirjan Endgame tähden, sillä kirjan hollantilaisessa painoksessa, joka vedettiin pois myynnistä, nimettiin kaksi kuninkaallista, jotka väitetysti osallistuivat aikoinaan kyseenalaiseen keskusteluun, jossa pohdittiin prinssi Harryn  ja herttuatar Meghanin  esikoisen Archien  ihonväriä Meghanin ollessa raskaana. 

Televisiojuontaja Piers Morgan  kertoi aiemmin viikolla ohjelmassaan, että hollantilaispainoksen mukaan kyseiset kuninkaalliset olisivat olleet Harryn isä kuningas Charles  ja prinssi Williamin  puoliso prinsessa Catherine.

Kohu sai alkunsa jo vuonna 2021, kun Meghan kertoi juontaja Oprah Winfreylle  antamassaan haastattelussa kyseisestä keskustelusta, josta oli kuullut puolisoltaan Harrylta. Meghanin ja Harryn mukaan joku kuninkaallisen perheen jäsenistä olisi "ollut huolissaan" pariskunnan syntymättömän lapsen ihonväristä ilmeisesti sen takia, että Meghanin äiti on afroamerikkalainen. 

Meghan ja Harry eivät tuolloin nimenneet niitä, jotka keskustelivat asiasta Harrylle ja kuka perheenjäsen otti lapsen ihonvärin esiin.

– Se olisi hyvin vahingollista hänelle, Meghan kommentoi tuolloin. 

Nyt, kun kohu on valloillaan, ovat Harry ja Meghan pysytelleet hiljaa. Kuninkaallista perhettä läheisen lähteen mukaan pariskuntaa olisi kehotettu kommentoimaan asiaa julkisesti sekä mahdollisesti puolustamaan sukulaisiaan. 

Pariskunta on itse osoittanut brittihovia syyttävillä sormillaan useaan otteeseen kertoessaan tapauksista, jolloin palatsi ei suostunut kommentoimaan heistä esitettyjä, heidän mukaansa vääriä väitteitä mediassa. 

– Tämä hiljaisuus on korvia huumaavaa, lähde toteaa. 

Aiemmin tänä vuonna markkinoidessaan elämäkertakirjaansa Spare prinssi Harry totesi haastattelussa brittitoimittaja Tom Bradbylle, etteivät hän ja Meghan koskaan syyttäneet Harryn kuninkaallisia sukulaisia rasismista, vaan brittimedia olisi kääntänyt asian rasismikohuksi. Harryn mukaan pariskunta halusi sen sijaan nostaa esille kuninkaallisessa perheessä vellovat tiedostamattomat ennakkoluulot.

Mikään taho ei ole vielä pystynyt todistamaan, pitääkö Scobien kirjan hollantilaisessa painoksessa esitetty väite paikkaansa vai ei. Kirjailija Scobie on kieltäytynyt pyytämästä anteeksi asiaa, joka hänen mukaansa johtuu "käännösvirheestä" eikä se olisi hänen vastuullaan. Scobien mukaan hän itsekin haluaa tietää, mitä on tapahtunut, sillä hän ei kertomansa mukaan olisi koskaan kirjoittanut kenenkään nimiä yhteenkään luonnokseen. 

– Siinä kirjassa, jonka toimitin ja allekirjoitin, ei ollut nimiä. 

Scobien mukaan hän ei olisi haastatellut Harrya ja Meghania kirjaansa varten, vaan olisi saanut tietonsa kuninkaallisilta lähteiltään sekä paria läheisiltä lähteiltä. Myös hollantilaiskäännöksen julkaisija on vedonnut käännösvirheeseen.

Kuninkaalliset niin ikään ovat pidättäytyneet kommentoimasta asiaa millään tavalla. 

Lue myös:

    Uusimmat