Asiantuntija: Tästä syystä sähkön hinta tulee edelleen laskemaan

Sähkön hinnalla on yleensä ollut tapana nousta talviaikaan, mutta menneen talven aikana hintakehitys oli päinvastainen. Kuinka kauan sähkön hinta voi tulla enää laskemaan?

Viime kesänä alkanut sähkönhinnanlasku näyttää jatkuvan edelleen, sillä osa sähköyhtiöistä on yhä pudottanut vähittäismyyntihintojaan. Syitä sähkön hinnan laskuun on useita, mutta merkittävimmiksi niistä voisi sanoa alkutalven pitkään kestäneen lauhan jakson, Norjan ja Ruotsin hyvän vesitilanteen sekä päästöoikeuksien alentuneen hintatason.

Fortum Marketsin myyntijohtaja Jukka Toivonen kertoo sähkön hinnan olevan yhä laskusuuntainen.

– Esimerkiksi meillä toistaiseksi voimassaolevan sähkösopimuksen hinta laskee jälleen huhtikuun alussa 17 prosenttia. Kuluttajien sähkösopimusten hinnat pohjautuvat pohjoismaisen sähköpörssin tukkuhintaan, joka muodostuu sähkön kysynnän ja tarjonnan perusteella. Tällä hetkellä vesivoimaa on tarjolla runsaasti, ja toisaalta talouden taantuma on alentanut sähkön käyttöä, jolloin sähkön hinta on laskenut, Toivonen kertoo.

Tulevaa hintaa vaikea arvioida

Vaikka sähkön hinta on jo pitkään laskenut, on tulevaisuuden sähkönhinnankehitystä Toivosen mukaan vaikea arvioida, koska siihen vaikuttaa usea asia.

– Kun katsoo vanhoja tilastoja sähkön hinnasta, on varmaa ainakin se, että hinta vaihtelee myös tulevaisuudessa. On turha lähteä veikkailemaan hintakehitystä sen enempää, koska sitä ei voi kukaan tietää, hän toteaa.

Sähköenergian hintaan voi vaikuttaa valitsemalla itselleen parhaiten sopivan sopimuksen, ja kaikkiin näihin osasiin voi vaikuttaa omalla sähkönkäytöllään. Erilaiset tekniset apuvälineet, kuten esimerkiksi sähkömittariin kytketty kotinäyttö, auttavat säästämään energiaa näyttämällä tietoa kodin sähkönkulutuksesta.

Deski/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja