Asiantuntija: Proteiinilisien käyttö turhaa – jopa haitallista!

Proteiinilisiä mainostetaan ja näkee käytettävän kaikkialla, jopa teini-ikäisten keskuudessa. Ovatko lisät nuorelle todella tarpeen – vai voiko niiden käytöstä olla jopa haittaa?

Eilisessä jutussamme proteiinin tankkaamisen todettiin olevan turhaa lihasten tavoittelussa. Lisiä kuitenkin myydään yhä enemmän, ja toimituksemme jäsen näki jopa varhaisteini-ikäisten käyttävän proteiinipirtelöitä.

Ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm Helsingin yliopistosta sanoo, että Suomen kaltaisessa maassa niin nuoret kuin aikuisetkin saavat yllin kyllin proteiinia normaalista ruokavaliosta. Erillisiä lisiä ei tarvitse käyttää, mutta ei niistä varsinaisesti haittaakaan ole.

– Urheilevalle nuorelle ei ole haittaa proteiinilisän käytöstä, mutta ei myöskään erityistä hyötyä, Fogelholm sanoo.

– Haittaa voi olla silloin, jos proteiinilisän käyttö ylläpitää kylläisyyden tuntua, ja järkevämpää ruokaa jää syömättä.

Fogelholm ei myöskään pidä vanhempien ja valmentajien puolelta järkevänä luoda nuorelle kuvaa, että lisiä tarvitsisi käyttää.

– Urheilevan nuoren pitäisi kasvaa ajatukseen, että syödään monipuolisesti ja järkevästi, ja se on se tekijä, joka auttaa kehittymään.

Fogelholm korostaa laajan näkökulman merkitystä ravitsemuksessa. Kehittyminen ja hyvinvointi eivät ole yksittäisistä ruoista kiinni.

– Terveyskiinnostuksen tarttuminen nuoriin on hyvä, mutta yksittäisistä ruoista intoilu ei ole mielestäni järkevää, hän sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja