Mainos

Asiantuntija: Presidentin ero voi suistaa Egyptin kaaokseen

Suomalainen asiantuntija uskoo Egyptin suistuvan sekasortoon, jos presidentti Hosni Mubarak suostuu kansan vaatimuksiin ja eroaa.

Egyptissä mielenosoittajat ovat jatkaneet tänään protestejaan jo viidettä päivää ja vaatineet 30 vuotta valtaa pitäneen Mubarakin eroa. Viime yönä pitämässään televisiopuheessa presidentti erotti maan hallituksen ja lupasi tuoda demokraattisia ja taloudellisia uudistuksia. Sen sijaan omasta eroamisestaan Mubarak vaikeni visusti.

Professori Hannu Juusola varoittaa, että presidentin syrjäyttämisellä saattaa olla vakavat seuraukset.

- Pelkään kaaosta. Arabimaissa ei ole minkäänlaista kokemusta vallansiirrosta demokratiaan kansan tahdon mukaisesti. Egyptissä ei ole myöskään selkeää vallan ottajaa. On olemassa suuri todennäköisyys, että Egypti vaipuu ainakin lyhyellä tähtäimellä jonkinlaiseen kaaokseen, Juusola sanoi MTV3:n Seitsemän uutisissa.

Egyptiläisten demokratiaa vaativat mielenosoitukset saivat innoituksensa Tunisiasta, missä laajat mielenosoitukset johtivat maan presidentin eroon. Juusolan mukaan vaatimukset demokratiasta voivat levitä myös laajemmalle arabimaihin.

- Voi olla, että nyt on todella historiallinen hetki. Arabimaailmassa on saattanut alkaa muutos, jonka kaltaista ei ole nähty vuosikymmeniin. Tilanne jokaisessa maassa poikkeaa kuitenkin paljon toisistaan, muistuttaa Juusola.

- Egyptin rooli on kuitenkin valtavan tärkeä. Egypti on nimenomaan se valtio Lähi-idässä, joka on kaikkein voimakkaimmin sidoksissa länsimaiden ja etenkin Yhdysvaltojen intresseihin. Mikäli valta vaihtuisi Egyptissä, sillä olisi valtavan laajat merkitykset koko alueen poliittisen tilanteen kannalta.

(MTV3)

Katso Janne Hopsun raportti Kairosta:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.