Asiantuntija nettiurkinnasta: "Venäjää kiinnostaa, kuka on kenenkin kaveri"

Kun tiedotusvälineet viime lokakuussa kertoivat, että ulkoministeriön tietoverkoista oli löydetty vieraan valtion vakoiluohjelma, tietotekniikka-alaan erikoistunut tietokirjailija Petteri Järvinen hätkähti.

Vain kymmenen kuukautta aiemmin Suomessa oli julkistettu kyberturvallisuusstrategia, missä yhteydessä hehkutettiin Suomen tähtäävän maailman johtavaksi maaksi alalla.

Maailman kärkeen Suomella on Järvisen mukaan reippaasti matkaa.

– Jos ulkoministeriössä on monta vuotta vakoiluohjelma jota ei havaita ennen kuin ruotsalaiset antavat meille siitä vinkin, niin kaikki ei todellakaan ole kunnossa, Järvinen sanoi STT:lle.

Järvinen ei usko, että ulkoministeriössä paljastunut vakoiluohjelma on ainoa laatuaan.

– Suomi on kova laatimaan strategioita ja tähtäämään korkealle, mutta todellisuus on aika karu tällä hetkellä.

Järvinen ruotii Suomen kyberturvallisuuden tasoa tuoreessa kirjassaan NSA - Näin meitä seurataan.

Järvistä ihmetyttää epäsuhta suomalaisten maanpuolustusinnostuksen ja kyberturvallisuuteen tehtyjen niukkojen panostusten välillä.

– On todennäköistä, ettei seuraava uhka tule tankkien tai hävittäjien muodossa vaan verkon kautta. Yksikin onnistunut hyökkäys rahaliikennettä tai sähkönjakelua vastaan riittää lamauttamaan koko maan, ilman että laukaustakaan tarvitsee ampua, Järvinen muistuttaa kirjassaan.

Venäjää kiinnostaa 

Järvisen kirjan pääkohteena on Yhdysvaltojen harjoittama nettiurkinta ja urkintaa harjoittanut kansallinen turvallisuusvirasto NSA. Tietovuotaja Edward Snowdenin tapaus käydään kirjassa perusteellisesti läpi. 

NSA:n harjoittama nettivalvonta on Järvisen mukaan laajaa, mutta tavallisen suomalaisen sukankuluttajan ei kannata menettää sen takia yöuniaan.

Sen sijaan enemmän huolissaan suomalaisten tulisi olla Venäjän harjoittamasta nettiurkinnasta. Yhdysvalloista katsottuna Suomi on kaukainen pikkumaa, mutta Venäjän näkökulmasta tilanne on toinen.

– Venäjää kiinnostaa kovasti, kuka on kenenkin kaveri ja kuka kannattaa minkäkinlaista politiikkaa.

Järvisen mukaan Venäjän näkökulmasta kiinnostavien ihmisen piiri on yllättävän laaja. Siihen kuuluvat poliitikkojen, virkamiesten, yritysjohtajien ja muiden päätöksentekijöiden ohella myös media-alan sekä tutkimuksen ja tuotekehityksen ihmiset - ja kaikki heidän ystävänsä.

– Aika moni meistä on jollain tavalla kiinnostava. Ja jos ei itse ole, niin joku kavereista on. 

Lue myös:

    Uusimmat