Asiantuntija: Jos alkoholia ei olisi, 90 prosenttia masennuksesta katoaisi

Jos alkoholia ei olisi, masennuksesta kärsisi huomattavasti harvempi ihminen. Näin arvioi päihdetyöhön erikoistunut sairaanhoitaja Veli Järvenkylä.

– Jos alkoholia ei olisi, suurin osa masennuksesta todennäköisesti katoaisi – erään kuulemani arvion mukaan jopa 90 prosenttia. Luku on ehkä jossain määrin hatusta heitetty ja provosoiva, mutta siinä piilee totuuden siemen, Veli Järvenkylä sanoo.

Alkoholi ja masennus kulkevat voimakkaasti käsi kädessä.

– Jos alkoholin kanssa on paljon ongelmia, se aiheuttaa välillisesti masennusta: perhekriisejä, taloudellisia kriisejä ja työttömyyttä. Ne kaikki lisäävät psyykkistä kuormitusta.

– Toisaalta alkoholia myös pidetään yleisesti ikään kuin masennuksen lääkkeenä. On hyvin suomalainen tapa hoitaa itseään ja ahdistustaan alkoholilla, joka nostaa tilapäisesti vireystilaa, Järvenkylä selittää.

Suurimmat kansantaudit

Alkoholi- ja päihdeongelmat ylipäänsä kuuluvat kansainvälisessä ICD:n tautiluokituksessa molemmat psykiatrisiin sairauksiin.

– Suomen kansantauti numero yksi on masennus. Alkoholi tulee vahvana kakkosena. Kun alkoholin takia masennuksesta, tuskatiloista ja jopa harhoista kärsivät ihmiset hakevat apua, heille pitäisi sitä tarjota.

– Psykiatrisesti ongelmaa ei voida ratkoa ennen kuin addiktin putki on saatu katkaistua ja hän on ollut hetken ilman päihteitä. Vasta sitten voidaan selvittää, loppuuko oireilu, kun alkoholin käyttö loppuu, Järvenkylä sanoo.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com ja Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat