Asiantuntija: Hämmentävä Ferrari-päätös nakertaa F1:sten uskottavuutta – "Senhän pitäisi toimia sarjan poliisina"

C Moren F1-asiantuntija Ossi Oikarinen hämmästelee Kansainvälisen autoliiton FIA:n ja Ferrarin välistä salailua. 

FIA päätti tutkimuksensa Ferrarin kauden 2019 moottorista tiedotteella, jossa se ei sanonut Ferrarin rikkoneen sääntöjä, muttei myöskään todennut voimayksikön olleen sääntöjen mukainen. Lisäksi se oli tehnyt salaisen sopimuksen Ferrarin kanssa.  

Tämä päätös on aiheuttanut hämmennystä ja vastarintaa kilpailijatalleissa

Oikarinen on samoilla linjoilla. 

– Hyvin salamyhkäinen maku siitä jäi, sillä eihän siinä kerrottu ulkopuolelle mitään. Oudolta kuulostaa, että FIA käy yhden tallin kanssa asioita läpi ja mahdollisista löydöksistä ei kerrota mitään kenellekään. Erikoista.

– Tämä ruokkii salaliittoteorioita ja herättää enemmän kysymyksiä kuin antaa vastauksia, Oikarinen lisää. 

Perinteikkään Ferrarin valta-asema F1-sarjan kabineteissa ei ole salaisuus, mutta Oikarinen toivoisi FIA:lta vahvempaa selkärankaa. 

– Jos ajatellaan kattojärjestönä toimivaa FIA:aa, niin olisihan se kaikkien etu, että näissä asioissa oltaisiin avoimia. Jos aletaan piilotella ja tehdä salaisia diilejä, niin ei se herätä millään tavoilla luottamusta kattojärjestöä kohtaa. Senhän pitäisi toimia sarjan poliisina ja tuomarina. Nyt herää kysymyksiä: miksi tästä ei kerrota, mitä siitä ei voi muille kertoa ja tehdäänkö jatkossa muidenkin kanssa tällaisia sopimuksia? Oikarinen listaa. 

FIA:n päätös on omiaan lisäämään jännitteitä varsinkin huipputallien Ferrarin, Mercedeksen ja Red Bullin välillä. Oikarinen on varma, ettei asia jää tähän. 

– Yllättyisin, jos tästä ei tulisi mitään jatkotoimia. Kilpailijoiden oikeusturvan kannalta on erittäin tärkeää, että FIA toimii johdonmukaisesti ja kaikille samalla tavalla. Sama homma lajin uskottavuuden kannalta.  

Lue myös:

    Uusimmat