Mainos

Asiantuntija: EU:n huippukokous voitto Moskovalle

Venäjällä EU:n eilistä huippukokousta pidetään voittona Moskovalle. Vaikka EU päätti jäädyttää yhteistyöneuvottelut Venäjän kanssa, se ei säikäyttänyt itäistä suurvaltaa.

Poliittisia keinoja korostavan EU:n on hyvin vaikea olla tiukka sotavoimaa korostavan Venäjän kanssa.

Venäläislehdistö oli tyytyväinen EU:n eilisen huippukokouksen tuloksista. Venäjä otti Brysselistä voiton, media riemuitsi.

Yhteistyöneuvottelujen jäädyttämisen merkitys on mitätön, koska neuvottelut eivät ole kunnolla edes alkaneet, sanoo suomalaisasiantuntija, professori Esko Antola.

Hän mielestään EU on Georgian kriisissä voimaton. Bryssel keskustelee siviilinäkökulmasta, Moskova antaa voiman puhua.

- EU:n toimintatapa pelaa ja toimii hyvin monissa kansainvälisissä yhteyksissä ja on saanut suuria menestyksiä, mutta kun puhutaan sotilaallisen voimatekijän kanssa, silloin se ääni ei kanna, Antola selventää.

- Ääni ei myöskään kanna siksi, että EU on sisäisesti hajanainen, julkisesta yksimielisyydestä huolimatta, Antola sanoo.

- Erityisesti EU:n suurilla jäsenmailla on niin valtavan suuria intressejä Venäjän suuntaan - taloudellisia, myöskin poliittisia intressejä - että sellaista yhtenäisyyttä, joka merkitsisi jotain, joka saisi aikaan pakotteita, on vaikea saada aikaa. Ja vielä pakotteiden perustamisen jälkeenkin ei niistä ole mitään hyötyä, jolleivat kaikki niitä noudata.

Moskova siis saa olla rauhallisin mielin EU:n suuntaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.