Aseistetuimmissa kunnissa puolitoista aselupaa asukasta kohden – tämä on kuntasi asetiheys

Suomen aseet jakautuvat epätasaisesti eri puolille Suomea. Aselupia on joissakin kunnissa jopa puolitoista asukasta kohden, kun suurimmissa kaupungeissa lupia on taas yksi kymmentä asukasta kohti.

Katso yllä olevasta kartasta, kuinka paljon aselupia sinun kunnassasi on. Kunnan väri on sitä tummempi, mitä enemmän lupia on suhteessa väestöön.

Kunnan aseluvista ja niiden jakautumisesta asetyypeittäin saat lisätietoa kuntaa painamalla.

Lupien määrästä ei voi suoraan päätellä aseiden määrää, sillä samalle aseelle voi olla rinnakkaislupia esimerkiksi perheenjäsenille.

Yhteensä aselupia on Suomessa noin 1,5 miljoonaa. Tämä tarkoittaa 0,27 aselupaa suomalaista kohden.

Eniten aselupia asukkaiden määrään nähden on Ahvenanmaan pienissä kunnissa. Eniten niitä löytyy Kumlingen kunnasta, jossa lupia on 1,54 asukasta kohden. Seuraavaksi eniten lupia on Sottungan ja Kökarin kunnassa. Ahvenanmaan lukuja selittää esimerkiksi metsästyksen yleisyys.

Vähiten aselupia on Turussa, jossa on 8,5 aselupaa sataa asukasta kohden. Seuraavaksi vähiten aselupia on Helsingissä, Vantaalla ja Espoossa, jossa lupia on keskimäärin joka kymmenennellä asukkaalla.

Tiedot ovat poliisin tilastosta hallussapitoluvista huhtikuussa 2015.

Manner-Suomesta eniten aseita Lapissa

Manner-Suomen aselupien osalta Lappi on korostunut. Eniten aselupia Manner-Suomessa on Enontekiöllä ja Savukoskella, joissa aselupia on 1,2 asukasta kohden. Myös Kainuussa lupia on paljon.

– Nämä alueet ovat metsästys-Suomea. Niissä on voimassa kuntalaisten vapaa metsätysoikeus, mikä helpottaa metsästämisen aloittamista, kertoo apulaispoliisipäällikkö Esko Rasi Lapin poliisilaitokselta.

Pohjoisissa kunnissa voimassa oleva vapaa metsätysoikeus antaa kuntalaisille oikeuden metsästää valtion mailla ilman erillistä maanomistajan lupaa, kunhan heillä on vaaditut metsästys- ja aseluvat.

Metsästys on keskittynyt Lapissa Itä-Lapin maakuntiin. Rasi muistuttaa, että joissain kunnissa metsästyksellä on merkitystä jopa elannon hankkimisen kannalta.


Eräkunnat näkyvät luvuissa

Eniten aselupia on annettu haulikoille, joille lupia on annettu yhteensä 574 430 kappaletta.

Asetiheys voi olla suuri myös yksittäisissä kunnissa. Kivijärven ja Kinnulan kunnissa aselupien määrä on väestöön suhteutettuna ympäryskuntia suurempi. Komisario Tuomo Korhonen Sisä-Suomen poliisilaitokselta kertoo, että syynä on yksinkertaisesti se, että metsästys on yleistä.

– Molemmat kunnat ovat metsäisiä ”erämaapitäjiä”, joissa on ikiaikaiset metsästysperinteet. Pojat ovat lapsuudesta asti kasvaneet luonnollisesti kiinni metsästykseen ja hankkineet aseita heti kun ikä on riittänyt, hän kuvailee.

Hän muistuttaa, että metsästyksen suosiota on aiemmin lisännyt myös muiden harrastusmahdollisuuksien puute, ja vastaavasti kuntien vähäinen asukasmäärä voi nostaa suhteellista aselupien määrää.

Myös Kuhmoisissa asetiheys on korkea. Korhonen arvioi taustan olevan samanlainen, mutta myös Kuhmoisten ase- ja varusmuseo voi vaikuttaa lukuihin.

Aseet voivat keskittyä harvoille

Joissain kunnissa luvut ovat poikkeuksellisia. Esimerkiksi Siikaisilla on väkilukuun suhteutettuna poikkeuksellisen paljon aseita ympäröiviin kuntiin nähden. Kunnassa on myös poikkeuksellisen paljon pistooleja ja revolvereja.

– Pistoolien korkea määrä perustuu alueella olevaan aktiiviseen asekeräilyyn, jossa iso määrä aseita voi keskittyä yhdelle henkilölle. Tällaiset tekijät näkyvät helposti pienten kuntien luvuissa, kertoo ylikomisario Petri Kangas Porin poliisiasemalta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja