Arjen niksejä

Tässä otteita arjen nikseistä arjen pikku ongelmiin.

Karkaaviin ostoskärryihin pitäisi laittaa joku pieni este renkaiden eteen ja taakse. Vaikkapa puukalikat, mutta eihän niitä voi mukanaan kuljettaa ja pitäisi saada ne autosta nopeasti ja helposti.
Jouko Jansson

Sukka pysyy huonosti, jos voitelet reidet iho-voiteella, niin kiinnitysnauha ei pidä tai jos peset ihosi tuotteella, joka sisältää ihon pintaa hoitavia öljyjä ym. vastaavia aineita. Putoavan sukan ongelma korjautuu kostuttamalla kiinnitysnauha esim. vedellä tai hädän tullen kostuta sormet kielellä ja pyyhkäise kiinnitysnauha. Älä käytä huuhteluainetta pestessäsi sukkapyykkiä ja muista käsipesu.
Soile Hatjasalo

Koiran ulkoiluttajana olen huomannut, että kakkapussi voi helposti unohtua pois matkasta yhteiseltä kävelylenkiltä. Kakkapussi on hyvä pitää aina talutushihnassa kahvaan solmittuna. Tarpeen tullessa avaamme vain solmut ja otamme käyttöön. Uusi pussi solmitaan tilalle ensitilassa. Antaisin vielä vinkin talutushihnojen valmistajille ja tuotekehittelijöille: Talutushihnan koteloon voisi voida sijoittaa kakkapussipatruuna. Siitä voisi reväistä pussin tarpeen tullen.
Martti Moilanen

Kun pysyt aina saman painoisena, ei tarvitse ostaa uusia vaatteita eivätkä vanhat kulu pilalle, kun ei kiristä mistään ja ruokalaskussakin säästää, eikä tarvitse rehkiä laihtuakseen.
"Pienituloinen"

Maito- ja mehutölkeistä saa loistavia maalauspaletteja, pesemällä purkin, ja leikkaamalla tölkin sivut auki paletin muotoon. Tölkkien pakkausmateriaali on liukaspintainen ja imemätön, joten maalia ei kulu juurikaan hukkaan. Lisäksi jos maaleja jää käyttämättä, voi halutessa peittää koko paletin muovikelmulla, jolloin nopeastikin kuivuvat, esim. akryylivärit, saa säilymään muutamia päiviä maalauskelvollisina.
Minna Riihinen

Otti niin paljon päähän, kun lasten pikkupöksyt olivat aina sikin sokin eikä tilanpuutteen vuoksi kaappiin mahtunut kunnon laatikoita niille. Keksin toimivan idean ykskaks yllättäen kun 'törmäsin' kaupassa possupusseihin. Eli pussit ovat sellaisia, joita myydään muovipussien järjestyksen pitoa varten ja niissä on possun kuva. Ylhäältä alushousut sisälle pussiin ja hyvin pienetkin lapset osaavat ottaa ne alhaalta päälle puettavakseen. Meillä possupussit roikkuvat imukupeilla kiinnitetyissä koukuissa lasten vaatekaapin ovessa ja hyvin on toiminut.
Charlotta Into

Kun ostat tuoretta kalaa ja et halua tai voi heti sitä käyttää, täytä puhdas/tyhjä maitotölkki vedellä ja kala sinne ja pakkaseen. Näin sinulla on tuoretta kalaa aina käytössä.
Nina Hautala

Osta puisia tai muovisia veitsiä perheen pikkukokeille. Näin he auttavat tekemään oman salaattinsa tai silppumaan ilman sormien pilkkomista vaikka perunan. Minä teen ruuan pannulle, he paloittelevat perunat ja makkarat koiralle. Näin menee mukavasti aikaa ja oppivat käyttämään keittiövälineitä (vaikka aluksi muovisia, ettei tule vahinkoja).
Nimim. kahden pienen äiti-77

Herkkusienet saa helposti viipaloitua munanleikkurilla.
Terhi Jylhä

Tummuneet kahvi- ja teekupit saa helposti puhtaiksi ruokasoodan avulla. Laita kuppiin tilkka vettä ja ruokasoodaa sen verran että seoksesta muodostuu tahna. Anna vaikuttaa hetki ja hankaa tahnaa tiskiharjalla.
Eva-Maria Teikari

Kynsiharja on näppärä apuväline mattojen puhdistamisessa. Meillä oli ennen kissoja ja plyysimatot, vein matot ulos tuultumaan ja harjasin ”kahvallisella” kynsiharjalla. Kaikki karvat, hiukset ym. tarttuvat harjaan!
Tuula Pirttikangas

Jos perheessä on pieni vauva, kannattaa kerätä kaikki leipä ym. -pussit talteen. Niihin voi sujauttaa kakkavaipat ja solmia kiinni. Näin hajut ei leviä heti koko kämppään, eikä tarvitse ostaa roskapusseja.
Tiina Arvio

Tipauta muutama tippa hajuvettä shampoopulloon. Saat ihanan tuoksuiset hiukset ja hajua tulee ihollekin, ilman että vaatteet alkavat haista.
Karoliina Keltikangas

Uimarannalle helteellä mentäessä on hyvä ottaa juomista mukaan. Mutta kuinka pitää se kylmänä pitkään? Meillä ongelma on ratkaistu siten, että laitan puolen litran mehupulloon vettä ja pullo pakkaseen. Kun sisältö on jäätynyt, voi sen ottaa mukaan rannalle jäisenä ja hiljalleen veden sulaessa, saamme siitä hyvää ja kylmää juotavaa. Eikä ole pelkoa, että reissun aikana juoma lämpenisi. Onnistuu!
Marianne Heikkilä

Naisten asialla kerron kätevän vinkin, kun käytettyjä terveyssiteitä on hankala kääriskellä wc-papereihin. Ne on kätevä työntää wc-paperirullasta jääviin tyhjiin "tötteröihin" ja se vaan roskiin. Siistiä ja hygieenistä.
Paula Latva-Äijö

Vaatteet säilytetään makuuhuoneissa ja vaatehuoneessa. Saunan jälkeen tarvitaan aina puhtaita alusvaatteita, jotka saa kätevästi pienestä "käteisvarastosta" kodinhoitohuoneesta aivan saunan vierestä. Ei tartte mennä makkariin /vaatehuoneeseen saakka etsimään vaatteita. Eikä myöskään pyykkäyksen jälkeen kuskata kaikkia vaatteita pois pesukoneen/kuivauksen äärestä. Koskee koko perheen kamppeita.
Janne Salonen

Perkaan kalan niin, että pidän sen muovipussissa suomustamisen ajan. Eipä lentele mihinkään suomut!
Ritva Liukkonen

Jos haluaa kotinsa tuoksuvan raikkaalta pidemmän aikaa siivouksen jälkeen, ihan tavalliset matotkin kannattaa mopata nihkeällä mopilla hyvältä tuoksuvan puhdistusveden kanssa.
Suvi-Tuulia Matinlauri

Lasten rakentaessa hienoja Lego-kaupunkeja ja rakennelmia niitä ei heti rikota vaan ne ovat lastenhuoneen lattialla joskus useitakin viikkoja. Niinpä tietysti pinnalle laskeutuu pölyä, jota viikkosiivouksen yhteydessä imuroin imurilla, jonka suukappaleen päälle olen vetänyt hieman risat SUKKAHOUSUT. Eipä kolise keskuspölyimurinpönttöön pienet Lego-palaset eikä pönttöä tyhjentäessä tarvitse käsin seuloa ja etsiä paloja. Tosi hyvä konsti käyttää muuhunkin.
Heli Jutila

Hitaan aamuherääjän kannattaa kattaa aamiaispöytä jo illalla. Samoin voi täyttää puurokattilan ja kahvinkeittimen vedellä valmiiksi. Vaatteet valmiina ja laukku pakattuna ei aamu tunnu ollenkaan ankealta.
Helmi Varis

Nyt puhutaan niin paljon kasvisten ja hedelmien syönnistä: 500 g /päivä. Laitan jokaiselle perheenjäsenelle omaan kulhoon aamuisin hedelmiä/porkkanoita/marjoja(lasissa) tms. 500 g. Päivän mittaan kulho täytyy syödä tyhjäksi. Ennen iltapalaa viimeistään täytyy tarkistaa kulhon tilanne, ja syödä mahdollisesti siellä olevat viimeiset hedelmät. Sen jälkeen voi vielä ottaa leivän jos jaksaa. Olen sanonut, että vaikka lounaalla tai muulloin syö lisäkkeenä salaatteja, se on vain extra hyvä juttu, kulhon sisältöön se ei vaikuta. On kyllä vihannesten ja hedelmien kulutus kasvanut meidän perheessä!
Maarit Moisio

Arjen niksi, joka ilahduttaa minua ja vielä muitakin. Kun olen pysäköinyt paikalle, johon pitää ostaa parkkilipuke tietyksi ajaksi, ja en itse viivykään niin kauaa kuin olen maksanut, odotan hetken ja annan lipukkeeni (jossa on vielä aikaa reilusti jäljellä) seuraavalle pysäköintiautomaatille lippua ostamaan tulevalle. Tulee itselle hyvä mieli, kun raha "ei mene hukkaan" ja seuraava pysäköijä saa muutaman euron edun.
Suvi Etu-Prami

Koko perhe pitää kodin siivousillan kerran viikossa, silloin kaikille jää vapaa aikaa harrastuksille. Lapsetkin oppivat työntekoa.
Raija Ingalsuo

Innokkaana mökkihöperönä ja asuntoautolla matkailevana pähkäilin ulko-oven kynnysmattojen kanssa. Ne kastuivat lumesta ja niiltä levisi hiekkaa sisälle. Ratkaisin ongelman siten, että virkkasin pellava/puuvillalangasta iltapäivälehden avattujen sivujen kokoiset kaksi levyä. Ompelin ne yhteen jättämällä toiseen päähän reilun kädenmentävän aukon. Pujotin avatun, kokonaisen lehden pussiin. Lehti imee kosteuden, hiekat jäävät virkatun päällyksen rakoihin. Kaksi kenkäparia mahtuu reunustalle ja mahtuu vielä kävelemään ohi. Mökillä, kun tilaa on enemmän, yhdistin vielä kaksi pussia vierekkäin. Pussit on vielä helppo pistää pesukoneeseen tarvittaessa. Lehdet on helppo aika-ajoin vaihtaa uusiin, eikä maksa paljon.
Pirkko Hokkanen

Pyykkipoikia voi käyttää myös pussinsulkijoina, esim. muropakkauksissa, myös verhonpidikkeet käyvät samaan tarkoitukseen.
Nimim. Minni

Talvella maaseudulla painavat postipaketit ja kauppaostokset vetää kätevästi kotiin lasten pulkalla.
Kaija Nieminen

Pienet kalat on hyvä perata tiskialtaassa. Altaan pohjalla sanomalehteä ja päällimmäisenä voipaperia. Tiskialtaan voi sitten käytön jälkeen pestä normaalisti.
Sakari Lahtinen

Älä heitä pois puista paistinlastaa. Liimaa siihen hiekkapaperi – saat hyvän jalkaraspin eikä maksa paljon.
Severi Tiihonen

Päällystä leikkuulauta voipaperilla kun leikkaat vihanneksia tai hedelmiä salaattiin. Leikkuulauta pysyy näin siistinä ja käytetyn paperin/paperit voit hävittää roskiin.
Sari Nieminen

Lue myös:

    Uusimmat