Arja Koriseva: Haluan rohkaista ihmisiä ottamaan isoja askelia

Mistä laulaja Arja Korisevan positiivinen elämänasenne kumpuaa? Aiemmin psykologin ammatista haaveillut Koriseva kertoo, mistä positiivisuutta löytää.

Tangokuningatar, Emma-voittaja ja pitkän laulajanuran tehnyt ArjaKoriseva, 47, kertoo omaavansa "positiiviset geenit". Myös kumpikin hänen vanhemmistaan on positiivisen elämänasenteen omaavia ihmisiä.

– Olen elänyt sellaisessa kasvuympäristössä, jossa positiivisuutta, iloa ja pientä juhlan aihetta on löydetty ja olemme nauttineet elämästä. En ole lapsuudessani tai nuoruudessani elänyt materialistisessa yltäkylläisyydessä, mutta valtavan suuressa rakkauden sylissä ja perusturvallisessa maailmassa, Koriseva kuvaa.

Kotona kannustettiin, annettiin vastuuta ja myös opetettiin kantamaan sitä.

– Uskon, että kaikki nämä yhteensä ovat muovanneet minusta tämän tyylisen ihmisen. Perheemme on aina ollut hyvin sosiaalinen. Olemme olleet ihmisten kanssa tekemisissä, välittäneet ja kunnioittaneet ihmisiä ja toinen toistamme. Uskon, että kaikesta näistä on muotoutunut se, millainen olen tänä päivänä.

"Enemmän iloisuus kuin synkkyys vie eteenpäin"

Entä jos lähtökohdat elämälle ovat olleet huonot? Koriseva kertoo seuranneensa elämässään myös toisenlaisissa, rankemmissa oloissa kasvaneita ihmisiä. Viihdetaiteilijan palveluammatissa Koriseva on saanut vahvistusta positiivisuuden merkitykselle elämässään.

– Juuri positiivisesta elämänasenteesta haluan ihmisille työstäni ammentaa, ja myös vastavuoroisesti saan ihmisiltä uskoa siihen, että enemmän iloisuus kuin synkkyys vie elämässä eteenpäin, Koriseva toteaa.

Omassa elämässään hän kehottaa ihmisiä katsomaan mieluummin eteenpäin menneisyyteen tähyämisen sijaan.

– Eletyssä elämässä saattaa olla paljon asioita, jotka ovat esteenä uuden löytämiselle ja itsensä tutkiskelemiselle, Koriseva kuvaa.

Hän kehottaa jokaista olemaan positiivisella tavalla itsekäs miettiessään sitä, mitä haluaisi tässä elämässä tehdä.

– Aktiivisesti kannattaa pyrkiä asioita kohti ja olla rohkea. Haluaisin rohkaista ihmisiä ottamaan isojakin askelia. Totta kai kaikkein parasta on ottaa pieniä askeleita kerrallaan. Yleensä pieni tavoitteen saavuttaminen, pieni askel, onnistumisen tunne ja itsensä löytämisen pieni merkki antaa voimia seuraavaan askeleeseen. Kannustan kauheasti muutokseen ihmisen elämässä, Koriseva kuvaa.

– Yleensä me ihmiset olemme sellaisia, että juna kulkee, ja jos se ei kulje kauhean mukavasti, niin silti on vaikeaa päästä irti. Sen takia tarvittaisiin ympärille ihmisiä, jotka kannustaisivat ja tukisivat muutosta.

Korisevan mukaan on ihanaa, että nykypäivänä esimerkiksi ammattia voi vaihtaa minkä ikäisenä tahansa. Mahdollisuudet ovat aina avoinna.

– Ihminen voi löytää jonkun uuden harrastuksen ja heittäytyä ihan uuden virran vietäväksi. Se on taatusti voimaannuttavaa. Ja juuri se ymmärrys, että koskaan ei ole liian myöhäistä ja mihinkään et ole liian vanha.

"Hetkillä on suuri merkitys"

Koriseva saa kuulijoiltaan palautetta positiivisuudestaan ja siitä, että hän on vaikuttanut ihmisten elämään.

– Olen paljon välittömässä kontaktissa ihmisten kanssa. En ole esiintyjä, joka poistuu paikalta, kun viimeinen laulu on laulettu tai sana sanottu. Joskus jollekin henkilölle se viisi minuuttia esiintymisen jälkeen, hetki, jonka me jaamme kahdestaan, on tärkeämpi kuin musiikillinen anti sitä ennen, Koriseva kuvailee.

Koriseva halusi aiemmin tulla psykologoksi opiskellessaan Hämeenlinnan opettajankoulutuslaitoksella kasvatustieteiden maisteriksi. Nyt hän saa nimikirjoitusten jakamisen lomassa kuulla tarinoita kuulijoidensa elämästä.

– He uskovat minulle hyvinkin henkilökohtaisia tarinoita. Joku tulee nimikirjoitusjonossa kertomaan, että voi, nyt meille tulee se kauan odotettu vauva, on iloa ja riemua. Olen heidän riemullisessa pienessä hetkessään mukana. Sitten menee muutama hetki, ja tulee ihminen joka, että minulla on todettu vakava sairaus ja voi olla, että tämä on viimeinen kerta, kun me tapaamme, Koriseva kuvailee.

– Mennään tunnelmasta toiseen todella nopeasti. Todella vakavia ajatuksia ja tilanteita tulee vastaan. Koen, että niillä hetkillä on suuri merkitys.

Surun hetkellä Koriseva saa voimaa läheisistään.

– Minulla on perhe ja läheisiä, joiden kanssa pystyn jakamaan kaikki elämään kuuluvat tunteet. Sen takia minun ei tarvitse jakaa niitä ihmisille, eikä heidän tarvitse murehtia minun murheitani. Ne asiat ovat yksityiselämääni, ja onneksi minulla on rakastavia ihmisiä ympärilläni.


Lue myös:


AVA/Maria Aarnio

Kuvat: Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja