Mainos

Ärhäkkää norovirusta liikkeellä enemmän kuin viime vuonna – näin toimit, kun tauti iskee

Norovirus tarttuu helposti ja viruksen kantaja saattaa kantaa virusta kehossaan useita viikkoja. Paniikkiin ei silti ole aihetta, sanoo erikoistutkija Haider al-Hello Terveyden- ja hyvinvoinnin laitokselta.

– Tartuntoja on ollut tänä vuonna jonkin verran enemmän kuin viime vuonna tähän aikaan, mutta tilanne ei ole hälyttävä, sanoo Haider al-Hello.

Haider al-Hello sekä erikoistutkija Satu Murtopuro THL:stä vastasivat MTV Uutisten kysymyksiin siitä, miten noroviruksen leviämistä voi estää ja miten toimia, jos virus iskee.

1. Kuinka kauan norovirustartunnan saaneen pitää olla töistä pois?

– Normaalisti voi palata töihin kun on vointi hyvä, eikä enää ole akuuttia ripuli-, oksennustautia. Sairastuneiden, elintarviketyössä olevien henkilöiden tulisi olla poissa työstä vähintään kaksi vuorokautta oireiden loppumisen jälkeen.

– Virusta erittyy eniten ensimmäinen viikko sairastumisen jälkeen. Akuuttivaihe kestää yleensä 1-3 vuorokautta, mutta virusta kantava henkilö voi jatkaa tartuttamista useita viikkoja. Tässä muistettava tehostettu käsienpesu.

2. Miten kotona pitää siivota, jos perheessä on norovirusta? 

- Oksennus- ja ripulitahrat kannattaa pyyhkiä heti pois klooripitoisella puhdistusaineella ja muistaa hyvä käsien pesu saippualla ja lämpöisellä vedellä. Hyvä käsien kuivaus on myös tärkeää, joten kaikilla tulisi olla oma puhdas pyyhe, joka vaihdetaan säännöllisesti. Lakanat ja vuodevaatteet kannattaa myös laittaa saman tien pesuun likaannuttuaan. 

– Jos kodissa on kaksi vessaa, kannattaa terveiden käyttää eri vessaa kuin sairastuneen. Sairastuneen kannattaa vessassa koskea muun muassa vessan huuhtelunappulaan sekä vesihanaa kyynärpäällä, eikä käsillä, sillä käsissä virusta on eniten.

– Ruuan pitää tehdä joku muu henkilö kuin sairastunut henkilö, ettei virus joudu ruoka-aineisiin.

3. Pitääkö vessanpyttyä ja lavuaaria desinfioida koko ajan, kunnes tauti on ohi?

– Kosketuspinnat ja ovenkahvat kannattaa pyyhkiä sekä muistaa myös parantumisen jälkeen hyvä käsien pesu, sillä ulosteessa erittyy norovirusta vielä pari viikkoa.

4. Miten norovirusta voi itse estää ennakolta?

– Noroviruksen tärkein ehkäisy keino on käsienpesu ja vielä kerran käsienpesu huolellisesti saippualla 40 sekuntia, sormien välit ja kämmenselät sekä kuivaus käsipaperiin. Jos mahdollista kannattaa välttää vierailua, jos tiedossa on ollut norovirusta. Aina ei valitettavasti voi norovirukselta välttyä, sillä se tarttuu kovin helposti.

5. Mitä pitää tehdä, jos norovirus iskee?

– Norovirusinfektioon tehoavaa lääkehoitoa ei ole tarjolla. Yleensä sairaus on lievä ja paranee nopeasti. Terveelle ihmiselle tauti voi olla raju, mutta siitä usein tokenee nopeasti. Riskiryhmät kuten monisairaat, pikkulapset ja vanhukset sekä raskaana olevat voivat joskus saada hankalamman taudin, jolloin kannattaa käydä lääkärissä, jos vointi on huono.

10:08

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.