Mainos

Apua atopiaan ilman sivuvaikutuksia

Atooppisen ihottuman hoitoon on saatu ensimmäinen lääke vaihtoehdoksi sivuvaikutuksia aiheuttavalle kortisonille.

Takrolimuusivoide soveltuu myös pitkäaikaiseen käyttöön ilman kortisonihoitoon liittyviä katkoksia, sanoo ylilääkäri Annamari Ranki HUS:n Iho ja allergiasairaalasta.

Uusi lääke tehoaa hyvin noin 80 prosentille atoopikoista, joista suurella osalla iho paranee täysin ja kutina häviää. Tutkimusten mukaan se on jopa korjannut kortisonin aiheuttamaa ihon ohentumista, sanoo ihotautien erikoislääkäri Anita Remitz.

Toistaiseksi moni joutuu kuitenkin vielä turvautumaan kortisoniin, sillä ilman sairausvakuutuskorvausta 60 gramman lääkeputkilo maksaa potilaalle noin sata euroa.

Haittavaikutuksia ei ole havaittu

Uuden lääkkeen kortisonia parempi teho on osoitettu jo joitakin vuosia sitten julkaistuissa tutkimuksissa. Nyt on todettu myös lääkkeen turvallisuus yli neljä vuotta jatkuneessa käytössä. EU:n hyväksynnän lääke sai alkuvuodesta.

Takrolimuusi ei vaikuta ihon normaaliin rakenteeseen, vaan ainoastaan tulehtuneisiin soluihin. Se ei mene juuri lainkaan terveen ihon läpi, sanoo dosentti Sakari Reitamo, joka on johtanut lääkkeen siedettävyyttä selvittänyttä tutkimusta Iho ja allergiasairaalassa.

Uusi lääke on säilyttänyt tehonsa myös useita vuosia jatkuneessa käytössä. Sen sijaan kortisonivoiteen teho laskee useilla potilailla, kun lääkettä on käytetty pitemmän ajan. Lääkkeen pitkäaikaisvaikutukset selviävät kuitenkin aikaisintaan sitten, kun lääkettä on käytetty vähintään kymmenen vuotta. Toistaiseksi kaikki viittaa

Rankin ja Reitamon mukaan siihen, että uusi lääke ei lisäisi esimerkiksi ihosyövän riskiä. Tutkimuksissa mukana olleiden potilaat kertovat uuden lääkkeen tuoneen suuren muutoksen elämäänsä.

Atooppinen ihottuma ei nimittäin aiheuta ongelmia ainoastaan iholle, vaan vaikeuttaa pahimmillaan koko elämää, rajoittaa harrastuksia ja heikentää jopa lapsipotilaiden koulumenestystä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.