Apteekkari: Kaikki pahimmat myrkyt tulevat luonnosta

Apteekkari Onerva Pekkonen puhuu luontaistuotteiden puolesta. Silti hän muistuttaa, että luonto kasvupaikkana ei takaa turvallisuutta.

– Suomessa on myynnissä yrttejä ja rohdoksia, jotka eivät ole elimistölle ongelmattomia. Ne saattavat vahingoittaa jatkuvasti käytettyinä esimerkiksi munuaisia ja maksaa, Onerva Pekkonen sanoo.

– Vallalla oleva ajatus siitä, että kaikki luonnosta tuleva olisi terveellistä, ei pidä paikkaansa. Totuus on, että kaikki pahimmat myrkyt tulevat luonnosta. Muun muassa myrkkykeiso ja myrkkykatko ovat mitä vaarallisimpia myrkkyjä, jotka tappavat hetkessä.

Salaatin koristelut tappoivat

Aina pitää tietää, mitä suuhunsa laittaa.

– Jos haluaa vaikka koristella salaattia kauniilla kukkasilla, on syytä selvittää, mitä kukkia ne ovat. Orvokit ja krassin kukkaset ovat turvallisia, mutta esimerkiksi ukonhatusta on sekä erittäin myrkyllistä että vaaratonta puutarhakasvimuotoa. Niiden erottaminen toisistaan on todella vaikeaa.

– Kun eräät tytöt kerran Saksassa laittoivat sinisiä ukonhatun kukkia salaattiin, kaksi perheestä kuoli. Kieltolauseita tehdään ihmisten terveyden suojelemiseksi, Pekkonen sanoo.

Anafylaktinen sokki mahdollinen

Yrttilääkintäkään ei sovi jatkuvaan käyttöön.

– Lääkkeellisiä luontaistuotteita tulee käyttää vain tarpeen vaatiessa oireeseen. Esimerkiksi Suomessa runsain määrin kasvava ja turvotusta erittäin hyvin poistava kultapiisku alkaa pitkään käytettynä viedä kehosta elintärkeitä mineraaleja.

Ihmiset myös reagoivat aineisiin eri tavoin.

– Jokaisella on erilainen perimä, aineenvaihdunta ja allergiat. Rohdos, joka yhdellä parantaa oloa, voi aiheuttaa toiselle anafylaktisen sokin, Pekkonen sanoo.

– Jotkin tuotteet toki tekevät hyvää jatkuvassakin käytössä, kuten vihreä tee sekä pitkään käytössä olleet ja turvallisiksi tiedetyt normaalit ruokakasvit.

Pekkonen kehottaa kysymään apua tuotteiden käyttöön koulutetuilta, luontaistuotekaupoissa työskenteleviltä fytonomeilta.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com ja Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja