Mainos

Applen huikea osakeralli: 10 vuotta, lähes 10 000 prosenttia!

Amerikkalaisen tietokoneyhtiö Applen osakkeen hinta nousi maanantaina pörssissä kaikkien aikojen ennätyslukemaan vakuuttavien iPhone-ennakkotilausmäärien myötä.

Yksi Applen osake maksoi maanantaina Nasdaq-pörssin päätöskurssilla 699,8 dollaria, joten yhtiön markkina-arvo on tällä hetkellä noin 656 miljardia dollaria eli 500 miljardia euroa. Kyseessä on maailman kaikkien aikojen arvokkain pörssiyhtiö.

Applen markkina-arvo on tällä hetkellä suurempi kuin sen lähimpien kilpailijoiden Microsoftin ja Googlen yhteensä. Lisäksi Applen kassassa on varoja noin kymmenen Nokian kokoisen firman ostamiseen.

Vielä 10 vuotta sitten Applen osake pyöri noin 7 dollarin tuntumassa ja markkina-arvokin oli sadasosan nykyisestä. Jos syksyllä 2002 sijoitti Applen osakkeeseen 10 000 dollaria, olisi tuon osakepotin arvo tällä hetkellä lähes miljoona dollaria.

Viimeiset vuodet ovat olleet kalifornialaisyhtiölle yhtä juhlaa. Ratkaiseva hetki tapahtui vuonna 1997, kun Applen vuonna 1976 perustanut Steve Jobs teki paluun yhtiön toimitusjohtajaksi.

Jobs aloitti työnsä karsimalla voimakkaasti yhtiön tuotevalikoimaa. Vuosi paluunsa jälkeen Jobs lanseerasi nettisurffailuun suunnitellun iMac-tietokoneen. Se toi aikaisemmin lähinnä yritysmaailmaan suunnatut Macintosh-tietokoneet myös kotitietokonemarkkinoille. Näillä toimilla Jobs sai konkurssin partaalla painineen Applen takaisin raiteilleen.

Viimeisen 15 vuoden aikana Mac-tietokoneet ovat nostaneet markkinaosuuttaan, mutta pelkästään niiden ansiota yhtiön menestys ei ole.

Jobsin ratkaisu suuntautua Microsoft-yhtiön hallitsemasta yritysmaailmasta myös kotikäyttäjiin oli se päätös, joka kantoi hedelmää. Vuonna 2001 julkaistu iPod-musiikkisoitin nosti Applen suuren yleisön tietoisuuteen. Se tapahtui lopulta hieman ironisesti Windows-version myötä keväällä 2003. Myöhemmin yhtiön menestystä siivittivät myös iPhone-puhelin ja iPad-taulutietokone.

Edes Jobsin viimevuotinen menehtyminen ei ole saanut Applen arvoa romahtamaan: Apple-ikonin kuoleman jälkeen osakkeen hinta on noussut noin 75 prosenttia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.