Applen App Store 10 vuotta – tässä ovat vuosikymmenen suosituimmat sovellukset ja pelit

Applen App Store täyttää pian kymmenen vuotta. 11. heinäkuuta 2008 Apple esitteli iPhone 3G:n, jossa oli ensi kertaa App Store. Julkaisun aikaan sovelluksia App Storessa oli vain 500, mutta lähti kasvamaan nopeasti ja tällä hetkellä niitä on miljoonia. App Annie on koostanut yhteen App Storen vuosikymmenen suosituimmat pelit ja sovellukset.

Ladatuimman pelin tittelin nappaa Candy Crush Saga, joka julkaistiin vuoden 2012 lopulla. Se on edelleen suosittu peli niin iOS:lla kuin Androidillakin. Toiseksi ladatuin peli on Subway Surfers, ja kolmantena listalla on Fruit Ninja. Kymmenen parhaan joukkoon on päässyt myös kaksi suomalaista sovellusta, kun neljäntenä listalla on Supercellin Clash of Clans ja seitsemäntenä Rovion alkuperäinen Angry Birds.

Tuottavimmaksi peliksi on taasen kivunnut Clash of Clans. Sovellusten sisäiset ostot on todella suosittu keino tienata ilmaiseksi ladattavissa sovelluksissa. Supercellin toinenkin peli Clash Royale on päässyt listalle ja on sijalla yhdeksän. Tuotattavimpien pelien lista näyttää hyvin erilaiselta kuin ladatuimpien, mutta Candy Crush Saga löytyy myös tältä listalta – tällä kertaa sijalta kaksi.

Kun ladatuimpien pelien takana on yhtiöitä eri puolilta maailmaa, ladatuimpien sovelluksien listaa hallitsee yhdysvaltalaiset yhtiöt. Facebookilla on hallussaan palveluillaan sijat yksi, kaksi, neljä ja viisi. Listalle pääsevät Googlen palveluista YouTube ja Google Maps. Microsoft on edustettuna Skype-palvelulla, joka on sijalla kahdeksan.

Jälleen tuottavimpien lista näyttää hyvin erilaiselta kuin ladatuimpien lista. Netflix nappaa tuottavimman sovelluksen ja toisen sijan saa Spotify. Listalla on useampia Kiinassa suosittuja palveluja, joita ei liiemmin Euroopassa käytetä.

Vuosien varrella ladatuimmat ja tuottavimmat sovellukset ovat vaihdelleet melkoisesti. Vuonna 2010 ladatuin sovellus oli Talking Tom Cat ennen Facebookia. Myös aikanaan suosittu ja sittemmin lopetettu keskustelupalvelu Windows Live Messenger löytyy ladatuimpien sovellusten kärkikymmeniköstä.

Käytännössä joka vuosi ladatuimpien sovellusten listalle löytää muutama Facebookin palvelu sekä pari Googlen palvelua. Suuria yllätyksiä listoilla ei nähdä. Viime vuosina tuottavimman sovelluksen titteliä on kantanut suoratoistopalvelu Netflix.

Lukuja App Storesta:

  • Vuonna 2017 käyttäjät kuluttivat sovelluksiin rahaa jopa 42,5 miljardia dollaria. Summa on kasvanut vuosittain jopa 52 prosenttia viimeisen kuuden vuoden aikana
  • Vuonna 2017 App Storesta ladattiin 30,5 miljardia sovellusta
  • 31 prosenttia ladatuista sovelluksista on pelejä, mutta ne tuovat jopa 75 prosenttia kaikista tuloista
  • Sovelluksia App Storessa on julkaistu yli 4,5 miljoonaa – näistä 77 prosenttia on pelejä
  • Sovelluksia, jotka ovat tienanneet yli miljoona dollaria, oli vuonna 2017 vajaa 3 000 kappaletta

Ladatuimpien ja tuottavimpien pelien ja sovelluksien listoihin kerätyt tiedot ovat aikaväliltä 2010-2018.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja