Antti Rinne joutui venyttämään aikatauluja heti alkutaipaleella – hallitusneuvottelut saattavat siirtyä parilla päivällä

2:26
SDP:n Antti Rinne aikoo koota hallituksen pikavauhdilla.

Hallitustunnustelut perjantaina aloittanut SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne joutuu heti alkutaipaleella venyttämään aikatauluja, jotta puolueet ehtivät päästä suurista linjoista riittävään yhteisymmärrykseen.

Antti Rinne arvioi neljän suurimman puolueen kesken käytyjen alustavien talouskeskustelujen perusteella, että varsinaisten hallitusneuvottelujen aloittaminen saattaa venyä parilla päivällä aiemmin aiotusta päivämäärästä, joka oli 6. toukokuuta.

–  Keskustelujen perusteella näyttää selvältä, että tarvitaan ehkä muutama päivä tähän alkuun lisää, jotta tiedetään, mistä lähdetään liikkeelle. Kaikkien puolueiden, myös pienempien puolueiden, kesken käydään talouskeskustelua, Rinne sanoi tiedotustilaisuudessa eduskunnassa.

Hän huomautti, että toimivaan enemmistöhallitukseen tarvitaan ainakin yksi kolmesta SDP:n jälkeen suurimmasta puolueesta eli perussuomalaisista, kokoomuksesta tai keskustasta. Rinne ei halunnut ottaa kantaa, kuinka monta kansanedustajaa enemmistöhallitus tarvitsee tuekseen.

Yleisin veikkaus on sinipunahallitus vihreillä ja RKP:llä ryyditettynä. Tällä pohjalla hallituksella olisi niukka enemmistö.

Maahanmuutosta ei erillistä kysymystä

Rinne alkaa rakentaa hallitusta kahdeksaa eri ilmiötä koskevien kysymysten pohjalta. Ilmiöissä puhutaan esimerkiksi ilmastonmuutoksesta, osaamisesta ja kestävästä taloudesta. Kustakin kohdasta esitetään kahdesta neljään täsmentävää kysymystä. Sosiaali- ja terveydenhuollon sekä sosiaaliturvan uudistuksista on lisäksi omat kysymyksensä.

Esimerkiksi maahanmuutosta ja verotuksesta ei ole erillisiä kysymyksiä, mutta niitä sivutaan Rinteen mukaan useiden kohtien alla täsmentävissä kysymyksissä.

Rinne korostaa, että hallitustunnustelijan kysymyksissä ei syleillä koko maailmaa, vaan kartoitetaan tiettyjä isoja ja tärkeitä ilmiöitä, joita kannattaisi viedä eteenpäin strategisina hallitusohjelmatavoitteina.

Lopullisia vastauksia suuriin ilmiöihin tuskin pelkissä hallitusneuvotteluissa saavutetaan. SDP haluaisi ottaa käyttöön komiteaperusteisen lainvalmistelun, jonka avulla tiettyjä kimurantteja kysymyksiä pystyttäisiin ratkomaan. Valmiutta tähän tiedustellaan myös muilta puolueilta.

–  Oleellista on se, että näihin asioihin tulee selkeyttä, mutta uskon, että esimerkiksi verouudistus saattaa olla sellainen asia, johon tarvitaan valmistelua komitealaitoksen kautta, Rinne arvioi.

Tärkeysjärjestystä ei ole

Täsmentävissä kysymyksissä kysytään yksityiskohtaisempia kantoja esimerkiksi siitä, ovatko puolueet sitoutuneet tavoitteeseen, jonka mukaan Suomi on hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä ja sen jälkeen nopeasti hiilinegatiivinen, tai miten puolue uudistaisi perhevapaajärjestelmää.

SDP haluaa tietää myös muun muassa, millä keinoilla puolueet varmistaisivat työllisyysasteen kasvun selvästi yli 75 prosenttiin 2020-luvun aikana.

Vastauksissa esitettyjen kantojen pitää perustua puolueiden kirjallisiin ohjelmiin. Rinne on kertonut SDP:n peilaavan omia vastauksiaan muiden vastauksiin.

Tärkeysjärjestystä ei Rinteen mukaan ole.

–  Kaikki nämä kysymykset ovat yhtä tärkeitä.

Vastauksia odotetaan vappuaattona kello 12:een mennessä. Viimeistään 3. toukokuuta aletaan käydä toista tunnustelukierrosta, jossa kaikki puolueet ovat vielä mukana. Hallituksen Rinne soisi olevan kasassa 27. toukokuuta mennessä. Päivämäärä ei ole kiveen hakattu, mutta Rinteen mukaan kesäkuun alussa uuden hallituksen olisi hyvä päästä aloittelemaan.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja