Antti Kaikkonen kuvailee uutuuskirjassa ainutlaatuista Nato-saunahetkeä – "Hultqvist oli hieman tuskaisen oloinen"

Antti Kaikkonen muistelee omaa päättyvää puolustusministeripestiään – "Siinä on vähän summattavaa" 2:27
Antti Kaikkonen muisteli päättyvää puolustusministeripestiään MTV:llä kesäkuussa 2023.

Suomen johtavat poliitikot pyrkivät keväällä 2022 taivuttelemaan ruotsalaiskollegoitaan Nato-jäsenyyden puolelle. Puolustusministerit kävivät tärkeän keskustelun saunan lauteilla.

Tänään julkaistavassa politiikan toimittaja Jari Korkin kirjoittamassa teoksessa Kohti liittokuntaa Antti Kaikkonen (kesk.) käy läpi aikaansa puolustusministerinä. Kaikkonen kertoo lisää kirjastaan MTV:n Huomenta Suomessa kello 7.45.

Vahtivuoroa leimasi Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainassa sekä Suomen liittyminen sotilasliitto Natoon. Ruotsiakin oli taivuteltava jäsenyyden puolelle.

Maaliskuussa 2022, kolmisen viikkoa sodan alun jälkeen, Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist vieraili Suomessa.

Aiheena oli Tabletop-harjoitus eli kuvitteellinen kriisi Itämerellä ja Suomen ja Ruotsin suhtautuminen siihen, kirjassa kerrotaan.

Suomi ja Ruotsi kävivät harjoituksen lomassa myös suorapuheisia keskusteluja puolustuspolitiikasta. Läsnä olivat sekä puolustusministerit että puolustusvoimien komentajat.

Illan ohjelma oli vierailu Mannerheim-museossa sekä päivällinen. 

Ministeri Kaikkonen keksi tapaamisen päälle vielä ylimääräistä ohjelmaa puolustusministeriön edustustiloihin.

Paitsi suureksi Suomen ystäväksi, Kaikkonen tiesi Hultqvistin myös saunan ystäväksi. Niinpä hän tiedusteli Mannerheim-museossa vieraalta, kiinnostaisiko sauna puolustusministeriön vartiotuvalla päivällisen päälle. Kiinnostihan se, kirja kertoo.

"Löylyn jälkeen järkeni sanoi, ettei Ruotsilla ole vaihtoehtoja"

Saunassa Kaikkonen halusi kertoa Hultqvistille vielä yhden asian.

Löylyissä käytiin tärkeä keskustelu: Kaikkonen alkoi omalta osaltaan käännyttää ruotsalaiskollegaansa Nato-jäsenyyden puolelle.

Kirja siteeraa tässä kohtaa Kaikkosen päiväkirjamerkintää illalta.

Löylyissä oli vielä yksi asia, minkä halusin Hultqvistille kertoa. Pidin mahdollisena, että Suomi päätyy kevään aikana hakemaan Nato-jäsenyyttä. Ja jatkoin, että jos näin käy, olisi hyvä, jos voisimme tehdä sen Ruotsin kanssa yhdessä.

Hultqvist oli hieman tuskaisen oloinen. Kysyin, mitä Ruotsi tekee, jos Suomi tähän päätyy. Hän jäi pohtimaan vaihtoehtoja.

Löylyjen jälkeen oma järkeni sanoi, ettei Ruotsilla ole vaihtoehtoja. He tulevat samaan aikaan, tai sitten pian perässä.

(AK 14.3.2022)

Suomen Nato-polun esteettömyys alkoi Kaikkosen mielestä käydä ilmeiseksi maaliskuun 2023 aikana, mutta Ruotsin asento kääntyi vasta hieman myöhemmin.

Ruotsi ja Suomi jättivät lopulta kumpikin jäsenhakemuksensa Natoon 18. toukokuuta 2022.

Suomesta tuli jäsen huhtikuussa 2023. Turkki ja Unkari eivät edelleenkään ole ratifioineet Ruotsin hakemusta.

Antti Kaikkonen on tällä hetkellä oppositiokansanedustaja, ulkoasiain- sekä tiedusteluvalvontavaliokunnan jäsen.

Kaikkosen nimi pyöri spekulaatioissa keskustan presidenttiehdokkuudesta, mutta kahden pienen lapsen isä linjasi loppukeväästä, ettei ole ehdolla vuoden 2024 presidentinvaaleissa.

Lue myös:

    Uusimmat